Posted by: Den Arktiske Anmelder | 8. november 2013

Mads C. Forchhammer: Zackenberg – on the edge of winter

zackenberg-on-the-edge-of-winter

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Tag med her på en fotografisk rejse ind i det Nordøstgrønlandske. Gennem betagende sort-hvid fotos følger vi livets og naturens storslåede gang på Aarhus Universitets forskningsstation Zackenberg.

Forskningsstationen blev etableret i 1996 for at skaffe mere viden om den globale opvarmning og dens indflydelse på de fintfølende arktiske økosystemer.

Zackenberg giver forskerne en unik mulighed for at følge klimaets udvikling år for år, og de udfører en tværfaglig forskning, som har dannet forbillede for andre forskningsmiljøer i resten af verden.

Bogen dokumenterer de mennesker, der lever på stationen om vinteren og deres forskning i felten. Vi kommer med i close up, når der skal saves gennem to meter tyk is for at søsætte en undervandsrobot, når der i bidende kulde skal samles hare- og moskusokselort, og når forskerne rejser op til gletsjerne for at studere isens lag, bevægelser og strukturer.

Den sort-hvide skole
Boghåndværket her er i top. En dejlig hardback-sag med høj trykkekvalitet, god finish og moderne diskret layout, der ikke tager opmærksomheden væk fra det vigtige: billederne.

Men dette værk når ikke helt op på niveau med Carsten Egevangs Life at the Edge, men meget meget tæt på. Bogen ligner meget i både sit emne og sin tilgang. Begge bøger handler da også om lokationer på Grønlands Østkyst: Egevangs bog om Scoresbysund, og Forchhammers om Zackenberg længere mod nord. Forchhammers bog kommer som sagt op i nærheden af Life at the Edge, og hvis jeg var Egevang, ville jeg derfor føle mig lidt truet nu.

Forskningsstation Zackenberg er kendt af de fleste Grønlands-interesserede, denne station hvor alskens naturvidenskabelige forskere har en fremragende base at undersøge Arktis ud fra. Mest kendt er stationen måske for projektet Zackenberg Basic.

Det er ikke svært at sætte sig ind i den fascination, som Mads C. Forchhammer qua sin misundelsesværdigt via sit arbejde lette adgang til Zackenberg og felten i Grønland har opbygget gennem sine gentagne besøg – en fascination som igen har gjort, at han bare måtte lave denne bog.

Forchhammer har valgt den sort-hvide skole – og det er ikke noget dårligt valg, når man kan håndtere det, som han kan. Før ham har føromtalte Carsten Egavang med sin bog Life at the Edge gjort det samme: Ladet det i overført betydning kontrastfyldte grønlandske univers illustrere med de konkret kontrastfyldte sort-hvide fotos. Og før ham igen har Ragnar Axelsson med sin Last days of the Arctic brilleret med det sort-hvide og med held brugt den sort-hvide skole.

Forchhammer har siden 1990 regelmæssigt været på feltarbejde i Grønland, og hans passion er Grønland og fotograferingen – og disse to for ham livsdeterminerende passioner forenes på smuk vis i denne bog.

Hold øje med denne fotograf!

Eget udtryk på vej
Han og andre sort-hvid fotografer i Grønland skal dog passe på, at den interessante og forholdsvis nye tendens ikke bliver en modedille, som alle tager op, hvorved en ellers forfriskende nyskabelse bliver reduceret til træls kliché. Det kan de sort-hvide fotografer for eksempel gøre ved at differentiere sig, og få hver deres eget særlige udtryk. Lige nu er der nogle gange tendens til, at motiverne ligner hinanden lidt for meget: De er ofte holdt i det dramatiske kontrastfyldte skud, fx frøperspektivet og modlyset med vand og damp.

Heldigvis er der her hos Forchhammer eksempler på, at en sort-hvid fotograf er ved at udvikle sit eget unikke udtryk: Han viser mig noget, jeg ikke har set før. Han viser flere steder i bogen, at han mestrer fotokunsten godt, særligt den sort-hvide. Han har fx en række vellykkede portrætter af kollegaerne i gang med arbejdet ved Zackenberg, hvor kollegaen træder frem af en sort sort baggrund, præcist illumineret og fokuseret, og således trukket frem med stor finesse og akkuratesse. Flot Forchhammer!

Og når jeg kigger videre i bogen, må jeg overgive mig: Havde denne bog været en kvinde ville mit møde med hende vise, at hun ikke er lige som alle de andre, selvom hun i starten måske godt kunne se sådan ud. Hun har mere dybde, mere ynde, mere erfaring og mere at byde på, end man først lige regner med. Hende må jeg lære at kende.

Et godt sted at begynde er på siderne 134-135, 142-143, 162-163 og især side 78-79. Her viser bogen virkeligt, at den er noget for sig selv, på den gode måde: Her bliver det simpelthen til ren kunst. De i bogen ellers dominerende sorte og mørke nuancer bliver her erstattet af et friskt pust hvidt. Bare antydningen af en mand, en isbjørn, en rejsevej. Bare antydninger. Fine penselstrøg med kameraet. Hvor er det godt! Som sagt: kunst! Skaf bogen og se selv med.

Hvor er det fint Forchhammer! Fortsæt Forchhammer!

Mads C. Forchhammer: Zackenberg – on the edge of winter. 2013. 176 sider. 249 kr. Aarhus Universitetsforlag. Udkom 30. august i år (2013).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: