Posted by: Den Arktiske Anmelder | 7. november 2013

Kristine Nathansen: Bag facaden

forside

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Kristine er født i en bygd i Sydgrønland som den ældste i en søskendeflok. Familien er dysfunktionel: faderen drikker, moderen søger – forgæves – at holde sammen på stumperne og forsøger udadtil at give et billede af, at alt er godt.

Ret tidligt forgriber faderen sig seksuelt på Kristine, og i stedet for at hjælpe og støtte pigen, lukker moderen øjnene for dette og siden hen beskylder moderen hende for “selv at have været ude om det” og kalder hende for en luder.

Så snart det er muligt forlader Kristine dette såkaldte hjem, men dels er hun for ung til at stå på egne ben – dels er hun alt for usikker på sig selv og føler, at når hun er blevet behandlet så dårligt derhjemme, så har hun nok ikke nogen menneskelig værdi.

Der skal gå mange år med druk og anden misbrug – dels misbruger hun sig selv – dels bliver hun misbrugt af en lang stribe mænd – før hun endelig en dag siger til sig selv: “Nu er det nok!”

Det lykkes hende at “hive sig selv op ved håret” og at komme i gang med en relevant uddannelse, selv om hun ikke længere er ganske ung.

Bogen skildrer hudløst ærligt Kristines kamp for at få en nogenlunde menneskelig tilværelse på trods af den dysfunktionelle baggrund.

Det her er stærke sager! Det her er en førstehånds-beretning om et hårdt hårdt liv, og de konsekvenser som misbrug og omsorgssvigt får selv for det voksne menneske.

Det er stærkt og et gode, at en bog som denne – med et førstehåndsvidne, der selvbiografiske beretter, tager fat på nogle af de største tabuer i Grønland. Og særligt er det et gode, at bogen udkommer på grønlandsk også.

Der er mange gode indsigter og refleksioner, som kan give en forståelse for de konflikter en fangerkultur (Kristines forældres) og denne generations børn (Kristines generation) møder med de kulturelle påvirkninger udefra om åbenhed om følelser, sexliv mv.

Jeg kommer til at tænke på parallellerne til andengeneration-indvandreres konflikt mellem kulturen i hjemmet og i det øvrige danske samfund.

Bogen er under oversættelse til grønlandsk og forventes at udkomme primo 2014.

Minusser ved bogen er, at sproget hakker, og tegnsætning er heller ikke perfekt. Bogen kunne godt have brugt en yderligere gennemskrivning.

Men bortses fra dette er det som sagt en stærk beretning, som tager fat på svære tabuer og fortæller en fantastisk beretning om, hvordan et menneske mod alle odds rejser sig. En bog man kan blive klog på både menneskelivet og Grønland af.

Denne bog får karakteren 4 isbjerge – ikke for sproget og den litterære værdi – men for modet!

Kristine Nathansen: Bag facaden. 2013. 162 sider. 200 kr. Forlaget Atuagkat. Udkom 8. oktober i år (2013).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: