Posted by: Den Arktiske Anmelder | 6. november 2013

Claus Bornemann: Et mappedyrs erindringer

forside

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Claus Bornemann skriver med stor indsigt og god humor om sit liv som embedsmand i Grønland mellem 1951 og 1979. Store og afgørende begivenheder som fx landsrådssamlingen efter krigen, G60, Hans Hedtofts forlis, flystyrt og atomulykke i Thule, Hjemmestyrets indførelse samt mødet med en mangfoldighed af kendte personer danner baggrund for Bornemanns fortælling om et indholdsrigt liv i Grønland sammen med sin kone, Rigmor, og deres tre børn.

Et eksempel på den humor, som især er det, der gør bogen læsværdig, ud over de historiske begivenheder formidlet gennem brillerne på en af dem, som var til stede, illustreres ret godt i dette uddrag, som refererer en samtale bogens forfatter Bornemann på et tidspunkt havde med den berømte Peter Freuchen:

“På et vist tidspunkt blev han alvorlig. “Når jeg dør, skal min aske strøs ud over Thule, der hvor jeg havde mine lykkeligste år.” Som bekendt blev hans ønske opfyldt, da han døde i 1957. Senere, da min kone var kommet til Nuuk, fortalte jeg hende om mit møde med den store polarforsker, og jeg lagde ikke skjul på, at jeg fandt, det var en smuk tanke at lade sin aske spredes, hvor man havde haft sin gerning. “Det kan der måske være noget om”, sagde min kone, “du kan skylle mig ud gennem køkkenvasken!”

Claus Bornemann: Et mappedyrs erindringer. 2012. 309 sider. 249 kr. Det Grønlandske Selskab. Udkom 5. december sidst år (2012).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: