Posted by: Den Arktiske Anmelder | 4. november 2013

Helle Vincentz: Nukaakas kabale

nukaakas_kabale

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Handlingen: Truslerne vælter ind over dansk-grønlandske Nukaaka Nielsen. Som chef i Grønlands Råstofdirektorat afgør hun, hvem der får adgang til undergrundens værdifulde råstoffer. En beslutning, der kan få stor indflydelse på den globale magtbalance. Så da en anonym mailskriver advarer hende mod at lukke kineserne ind, slår Nukaaka det hen som politisk chikane. Kort tid efter finder hun en af sine nære medarbejdere dræbt. Men hvem er villig til at slå ihjel for at holde kineserne ude af Grønland? Og hvorfor kalder vedkommende Nukaaka for en “qallunaarsuaq” – en stor, dum dansker, der tror, hun ejer det hele?

Mens Nukaaka kæmper for at beskytte sig selv og sin treårige søn, dukker den ambitiøse, men hårdt prøvede, forretningskvinde Caroline Kayser op i Nuuk. De to kvinders fælles fortid hvirvler dem ind i et spind af politik, mord og storkapital, og den idylliske kærlighedsferie, Caroline havde set frem til, kan hun glemme alt om.

Anmeldelse: En meget god bog – af en krimi at være: Forstået på den måde, at jeg under alle omstændigheder ikke har de store forventninger til litterær højde og stor indsigt i livets store spørgsmål, refleksion eller formuleringer eller bud på meningen med livet eller lignende fra en krimi. Dertil udmærker Helle Vincentz’ værk sig ved, at det valg af Grønland som scene, som er blevet så populært for nordiske krimier for tiden, ikke virker så påklistret, som det ellers gør i krimier med Grønland som scene. Grønland bliver integereret på en naturlig og relevant måde her, og fungerer således bedre her end i fx Robert Zola Christensens bog: Is i blodet, men ikke helt så godt som i Leif Davidsens Patriarkens hændelige død. Den i tiden så populære brug af olie og mineraler som emne, element og delvist plot, som også anvendes af mange krimier for tiden, fx Michael Katz Krefelds “Sort sne falder” fra september sidste år og Yrsa Sigurdardottirs “Isblå spor” fra 2011, er i dette værk også okay og fungerer fint. Forfatteren har da også en master grad i olieindustirens sociale ansvar fra Columbia University – om det er derfor det fungerer, ved jeg dog ikke. Men en vis viden om emnet må man formode, at hun har.

Hendes skildring af skærpelsen af det “altid” spændte forhold mellem grønlændere og danskere er dog lidt klichéfyldt og bygger på præmisser og forudsætninger, som jeg snart er træt af, at litteratur ikke stiller flere spørgsmåltegn ved. Ellers bliver det sandheder, som kun har værdi, fordi de er blevet gentaget utallige gange, og ikke fordi det rent faktisk er sandheder, der bunder i fakta.

Noget der kan råde bod på dette i bogen er, at Helle Vincentz i den grad paralleliserer til nogle aktuelle begivenheder – bevidst eller ubevidst. Kun otte dage før bogen udkom (1/11 2013) har det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut givet tilladelse til at kineserne kan starte jernmineprojektet ved Isua.

Længe har man sagt “kineserne kommer” i Grønland med henvisning især til netop Isua-projektet, og det tema læner Nukaakas kabale sig stærkt opad. Derfor ligner det kalkuleret held, at det så viser sig, at netop her få dage før bogen udkommer har man i Grønland taget stilling til dette sprængfarlige emne.

Til gengæld er der ind imellem en irriterende nærmest påtaget naivitiet overfor Arktis i bogen, fx side 47: “(…) der hang vasketøj på altanen, selv om det var under frysepunktet udenfor”. Skal Vincentz have skolepengene igen, når hun ikke ved, at vasketøj godt kan tørre i frostvejr?

Alt i alt har krimien alligevel det, der skal til for at gøre det til en læseværdig krimi, man ikke så let lægger fra sig, og den har de elementer man “skal” have i en nordisk krimi i dag: Et interessant plot, mord, noget Arktis, noget med olie og mineraler, lig og en overraskende drejning til slut.

Helle Vincentz: Nukaakas kabale. 2013. 320 sider. 299 kr. Rosinante. Udkom i fredags (1. november 2013).

Helle Vincentz:

Født 1978.

Uddannelse:
Master of Human Rights med speciale i oliebranchens sociale ansvar fra Columbia University i New York.
Journalist og cand.public med speciale i international politik fra Syddansk Universitet i Odense.

Erhvervserfaring:
Projektleder hos A.P. Møller-Mærsk i CSR-afdelingen.
Erhvervsjournalist for bl.a. Morgenavisen Jyllands-Posten.
Kommunikationsmedarbejder hos Mellemfolkeligt Samvirke.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Responses

  1. Af de i artiklen nævnte forfattere, har Helle Vincentz (og stav nu hendes navn ordentligt, Steffen) og Leif Davidsen kontaktet mig i Det Grønlandske Hus. Leif Davidsen eftersøgte den kommando, en slædekører giver for start/sæt igang.

    Jeg svarede, at det kom da sandelig an på hvor i Grønland, øst, vest eller nord. Han vendte lynhurtigt tilbage, at det skulle være Ilulissat-dialekt, for han kendte alle kommandoer for højre, venstre, stop, hurtigere – men manglede den sidste. Jeg kontaktede min svoger i Ilulissat – og det er hans kommando der er nævnt i kapitel 2.

    Helle Vincentz var bare en lang og interessant samtale om Grønland generelt, og så talte hun med flere af vores brugere et par dage. Kan kun anbefale, at forfattere og forfatterspirer laver et grundigt forarbejde inden de bevæger sig ud på isen – isen forstået på flere planer.

    -Søren


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: