Posted by: Den Arktiske Anmelder | 8. august 2013

Bjarne Ljungdahl: Naja Abelsen – en unik kunstner

Naja Abelsen

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Bjarne Ljundahl har begået en billedskøn bog om den meget talentfulde illustrator og tegner Naja Abelsen. Billedskøn er den ikke bare fordi, Bjarne Ljungdahl har gjort et godt arbejde, men også fordi Naja Abelsens værker er super skønne. Hun er meget, meget talentfuld, og hun fortjener i den grad en bog som denne, der udfolder hendes produktive, kreative liv.

Bogen er en beskrivelse og fortælling om Naja Abelsen og hendes liv og arbejde, hendes kunst og kreativitet. Den indeholder fortælling om hendes livsforløb, hendes tegner-tilværelse, spiritualitet og identitet. Dertil indeholder bogen liste-data som CV, legater og fonde, udstillingslister, persondata og oversigter over opgaver og kunder. Bogen indeholder, som et gode, alle tre sprog: Dansk, grønlandsk og engelsk.

Grønlands natur får nyt liv
Jeg er en stor fan af Naja Abelsen. Hendes illustrationer har så meget vitalitet og liv, så meget bevægelse og dans. Hun formår i den grad at indfange bevægelsen, både når det gælder elskende par, dansende kvinder, ammende kvinder og slædehunde på tur, og når det gælder ulven og isbjørnen på vej afsted. Prøv fx at betragte værkerne ”Make me glow” side 90 eller ”Leg med maden (amning)” på side 94 i bogen. Fantastisk! Sådan skal det gøres. Sådan skal verden og livet skildres.

Den grønlandske natur lever hos Naja Abelsen. Den får en ny kanal, en ny vej ind i betragterens hjerne og hjerte.

Hvis du ikke kender Naja Abelsen og hendes værker, er det på tide, at du som Grønlands-fan kommer til det, for hos hende finder du endnu en illustrator, der i dén grad forstår at formidle sin kærlighed til Grønland på en givende og for os andre meget værdifuld måde. Bjarne Ljungdahls bog en god indgang.

Bjarne Ljungdahl: Naja Abelsen – en unik kunstner. 2013. 114 sider. Forlag Panigiit. Udkom tidligere på sommeren (2013).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Responses

 1. Hej Torben, tak for din kommentar. For at få 5 eller 6 skal der en helt ekstraordinær indsats til, et værk der stikker ud fra alle de andre. I dette tilfælde, hvis illustrationerne havde været bedre, hvis boghåndværket havde været mere sublimt og hvis for eksempel sproget havde haft højere vitalitet og letlæselighed. Se fx disse lister for værker, som har fået 5 og 6 karakterer: https://arktiskeanmeldelser.wordpress.com/category/boger-med-karakteren-5/ og https://arktiskeanmeldelser.wordpress.com/category/boger-med-karakteren-6/ mvh Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser

  • Ja, nu har jeg læst nogle af dine andre anmeldelser – hvor du har givet 5 og 6 isbjerge. Også her har du mange superlativer – og det der, så vidt jeg kan se adskiller anmeldelserne er deres længde.
   Anmeldelsen af Naja Abelsens / Bjarne Ljungdals bog er relativt kort i forhold til fx. Ivar Silis’ bøger of “Vinterens Hjerte” – men her skriver du dog således: “Fantastisk! Sådan skal det gøres. Sådan skal verden og livet skildres.”

   Min pointe er, at den gradsforskel, som der åbenbart er I din vurdering af bøgerne (og som du på udmærket vis gør rede for i dit svar) , ikke kommer til udtryk I din tekst.

   Jeg har “Vinterens Hjerte” og er enig I din vurdering af den – jeg må hellere anskaffe Naja Abelsens bog for selv at danne min egen vurdering – så hører du måske fra mig igen 🙂

 2. Naja Abelsen får 4 isbjerge ud af 6 mulige. Det er I sig selv en udmærket karakter, men hvad skal der I grunden til for at få 5 eller 6? Jeg læser Steffen Fogs anmeldelse og finder intet negativt, men en hel masse positivt og utroligt mange superlativer. Så Steffen – hvorfor ikke 5 eller 6?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: