Posted by: Den Arktiske Anmelder | 11. april 2013

Erik Torm: Tre Schweiziske ekspeditioner i Grønland

bogen

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Arktiske Anmeldelser har tidligere omtalt udstillingen af Arnold Heim og Alfred de Quervains historiske fotos fra deres ekspeditioner i Grønland.

Nu foreligger udstillingsbogen, som også gengiver mange af disse historiske vidnesbyrd fra Grønland.

I 1909 gennemførte den schweiziske geolog Arnold Heim en ekspedition på Diskoøen og Nuussuaq halvøen. På ekspeditionen optog han under vanskelige forhold mere end 700 fotos. En del af disse billeder er af høj fotografisk kvalitet, og de har desuden en stor kulturhistorisk værdi, fordi mange af dem fortæller om den grønlandske befolkning, deres klædedragt og levevis, de danske kolonihuse og grønlandske tørvehuse og sommertelte mv. Efterfølgende er en del af billederne blevet håndkolorerede.

Næsten samtidig gennemførte den schweiziske alpin- og polarforsker og meteorolog Alfred de Quervain en ekspedition i Uummannaq fjorden og på indlandsisen. Arnold Heim var deltager i den sidste del af de Quervains ekspedition i 1909.

I 1912 gennemførte Alfred de Quervain som den første polarforsker nogensinde en krydsning af den midtgrønlandske indlandsis fra vest til øst. Fra denne ekspedition findes også håndkolorerede fotos.

Det er disse historiske fotos, der er grundlandet for denne bog.

Det er meget spændende at se de gamle fotos. Landskabet kender man, fx det karakteriske Uummannaq-fjeld, men bybillede, beklædning osv. er meget forandret i de år der er gået, siden billederne blev optagede! Fx ser man på billederne af Uummannaq by og havneområdet, at meget er sket siden – men Storeøen ligner sig selv (side 72). Det siger lidt om forskellen på geologisk tid og historisk tid. Det er også spændende at få indblik i vilkårene for ekspeditionsliv dengang. Der er også et godt lille kort i bogen, som giver overblik over ekspeditionernes ruter og destinationer.

Bogen er på fire sprog (grønlandsk, dansk, engelsk og tysk). Bogen er skrevet for børnehjemmet/Uummannaq Polar Institute, og hele overskuddet fra salget går til aktiviteter for børnene på børnehjemmet.

Erik Torm: Tre Schweiziske ekspeditioner i Grønland. Forlaget Ducksoup Books.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: