Posted by: Den Arktiske Anmelder | 28. februar 2013

Annette K. Olesen: Skytten

SkyttenPosterSusanne.jpg

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Her er en film, som er højaktuel for arktisk interesserede. Den igangværende nye store interesse i Grønlands undergrund og ressourcer er rammen for denne højspændte thriller.

Annette K. Olesen står bag filmen, som er et remake af filmen af samme navn fra 1977, som Anders Bodelsen skrev manuskript til. Skytten er et thriller-drama, hvor kodeordene er: terror, klima, løftebrud, politik, grådighed, idealisme, menneskelige omkostninger, miljø, kildebeskyttelse, ytringsfrihed!

Historien handler om et fiktivt Danmark, hvor den knapt et år gamle danske regering, som er valgt ind på løfter om en utvetydig grøn klimapolitik, annoncerer at den vil støtte et samarbejde mellem danske, grønlandske og amerikanske olieproducenter, om at bore efter olie i det sårbare Nordøstgrønland.

Om fem dage vil aftalen blive ”velsignet” af den danske og den amerikanske udenrigsminister i København.
Debatten om det kommende olie-eventyr eksploderer, og journalist og politisk kommentator Mia Moesgaard (Trine Dyrholm) anklager den ansvarlige udenrigsminister for at have givet demokratiet det hvide snit. I en direkte diskussion på tv presses hun og siger, at hun ikke vil undre sig, hvis enkelte borgere vil gå meget langt for at få stoppet olieboringerne, ja, endda om nødvendigt bruge vold.

Nyligt hjemvendt fra Grønland sidder Rasmus (Kim Bodnia), som er geofysiker og gammel olympisk skytte, og noterer sig disse ord. Han beslutter sig for at etablere en alliance: Hun skriver, jeg skyder! Han kontakter Mia, i første omgang anonymt, og i løbet af de næste fem døgns turbulente begivenheder, hvor Rasmus gør alvor af sin beslutning og Mia er den eneste i Danmark, der har kontakt med ”Skytten”, tvinges hun ud i skræmmende konkrete overvejelser om kildebeskyttelse, ytringsfrihed, skellet mellem aktivist og terrorist, og om hvorvidt verden har tid til at vente.

Arktiske Anmeldelser arbejder på at få adgang til at se filmen og vil så vende tilbage med en anmeldelse af den.

Medvirkende: Trine Dyrholm • Kim Bodnia • Nikolaj Lie Kaas • Kristian Halken • Lars Ranthe • Jens Jørn Spottag • Bent Mejding m.fl.

Annette K. Olesen: Skytten. Nordisk Film. Præmiere i dag (28. februar 2013).

Se trailer her:


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: