Posted by: Den Arktiske Anmelder | 21. februar 2013

Burnham, Burnham, Newton, Johnson og Gosle: The History and Range Expansion of Peregrine Falcons in the Thule Area, Northwest Greenland

forsiden

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Verdens nordligste ynglebestand af vandrefalke holder til nær Thulebasen i Nordvestgrønland. Selvom videnskabelige ekspeditioner udforskede egnen allerede i 1818, blev vandrefalke først registreret i 1930’erne. I starten af 1990’erne havde bestanden etableret sig i området. Samtidig gjorde stigende temperaturer det muligt for vandrefalke længere sydpå at udvide deres yngleområde i nordlig retning. På baggrund af 13 års forskning i perioden 1993 til 2005 fremlægger Burnham og hans medforfattere i denne bog omfattende viden om opdagelsen af vandrefalkene samt deres biologi og økologi.

Bogen er et et akademisk værk i serien “Meddelelser om Grønland” og engelsksproget. Bogen har gode kort, tabeller, diagrammer, appendix, noter og litteraturliste.

Omend jeg ikke er kvalificeret til at komme med en faglig, akademisk eller videnskabelig vurdering af værket, kan jeg sige, at det virker gennemarbejdet og er spændende læsning for alle med interesse i Grønlands natur og fauna.

Om forfatterne:
Kurt K. Burnham har i 22 år forsket i vandre- og jagtfalke i hele Grønland. Han er formand og adm. direktør i High Arctic Institute.

William A. Burnham var formand for The Peregrine Fund, en international organisation, der arbejder med forskning og bevarelse af sjældne og truede rovfugle, fra 1986 indtil sin død i 2006.

lan Newton er en britisk ornitolog, der har arbejdet med mange forskellige aspekter af fugleøkologi.

Jeff A, Johnson er adjunkt på University of North Texas.

Andrew G. Gosler er forskningslektor og vice-chair ved Institute of Human Sciences på Oxford University.

Denne titel har i serien “Meddelelser om Grønland” følgende numre:
Meddelelser om Grønland nr. 353
biovidenskab nr. 60

Meddelelser fra Grønland er en videnskabelige udgivelsesserie, der har publiceret videnskabelige beretninger og resultater fra og om Grønland siden 1878. Der er mere end 345 bind i serien med over 1250 titler. I 1979 blev udgivelserne delt op i under-emnerne Biovidenskab, Menneske og Samfund og Geovidenskab. Derfor har alle udgivelser i dag både en generel nummerering og en nummerering i et af underemnerne.

Burnham, Burnham, Newton, Johnson og Gosle: The History and Range Expansion of Peregrine Falcons in the Thule Area, Northwest Greenland. 198 kr. 106 sider. Museum Tusculanum Press. Udkom i december sidste år (2012).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: