Posted by: Den Arktiske Anmelder | 27. december 2012

Michael Katz Krefeld: Sort sne falder

Sort sne falder

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

I 1968 falder et amerikansk bombefly ned ved Thule med en last på fire brintbomber. Den fjerde bombe – med en sprængkraft stor nok til at udslette flere store europæiske byer – bliver aldrig fundet. Er den faldet i forkerte hænder – og hvad skal den i så fald bruges til?

Krimien har to parallelle forløb. Dels i 1968, blandt fangere i Grønland, som bliver vidner til flystyrtet og efterfølgende hjælper en gruppe mænd med at lede efter det forsvundne. Dels i København i hvor tid, hvor den skandaleramte politiker Peter Levin bliver udsat for et attentatforsøg, som gør, at et knusende valgnederlag vendes til en sympatisejr for det lille midterparti Demokratisk Koalition. Partiet får magten til at vælge landets næste statsminister.

PET-chef Nikolaj Storm og kriminalkommissær Katrine Bergman fra drabsafdelingen efterforsker attentatet, der peger mod miljøkaktivister på den yderste venstrefløj. Men da liget af den myrdede attentatmand dukker op, fører efterforskningen frem til en hemmelig loge, som også Storms afdøde far, den afdøde arkitekt Herman Storm, var en del af.

Men hvem er menneskerne bag logen, hvor langt rækker deres magt, og hvilken storstilet plan, som vil ændre Danmark for altid, er de i færd med at gennemføre? Storm og Bergman indleder jagten på en morder og sandheden bag attentatet. En jagt, der fører dem ind i magtens centrum, mod politiske skandaler, mod afsløringen af angrebsplaner fra den kolde krig. Snart står de over for rigets bedst bevarede hemmelighed: en hemmelighed fra fortiden, der kan blive skæbnesvanger for dem alle. En hemmelighed begravet under indlandsisen – under den sorte sne, som stadig falder.

Krimien er god, medrivende og velskrevet. Næsten for rutinemæssigt velskrevet. Og så er der et par problemer ved at læse bogen for Grønlandskendere: Det virker som om, Krefelds kendskab ikke er så stort. Man ser det allerede på første side, hvor han kalder fangerens hunde for et hundekobbel. De fleste, som kører slæde i Grønland, kalder det, så vidt jeg ved, for et hundespand. Det er en skønshedsfejl, som man måske kan være ligeglad med, men det virker alligevel irriterende, når en forfatter ikke sætter sig ordentlig ind i den scene og kontekst, som han vælger at berette fra. Man får den mistanke, at når der er den upræcision omkring hundekobbel-hundespand, er der måske også upræcise forhold omkring den øvrige beretning. Det virker useriøst og beskæmmende. Af andre fejl kan nævnes, at Krefeldt ikke har styr på behandling af hjertestop og de apparater, som er involveret. Han beretter ellers detaljeret om et tilfælde af hjertestop, men detaljerne er fejlagtige. Endelig lader han Grønland være et kontinent, i stedet for den ø den jo er – i øvrigt verdens største.

Alt i alt er der blot tale om en krimi. Der er ikke den store kulturelle inspiration om livet i Grønland at hente, og ej heller de store filosofiske pointer eller brugbare refleksioner over livet i Grønland og nye vinkler på det. Det virker lidt som om scenen Grønland er valgt, fordi det er lidt eksotisk, men uden at forfatteren egentligt har sat sig særligt godt ind i scenen eller bruger den til særligt meget. For kendere af Grønland virker det blot som om, at forfatteren ville have en spændende og fremmedartet scene, uden at der er der store at hente i form af fx ny viden eller nyt syn på scenen.

Men kan man leve med disse mangler er bogen et godt bud på uforpligtende underholdning i julens stille stunder, hvor den mentale rejse går nordpå.

Michael Katz Krefeld: Sort sne falder. 600 sider, 299 kr. Lindhardt og Ringhof. Udkom 18. september i år (2012).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: