Posted by: Den Arktiske Anmelder | 15. november 2012

Marita Akhøj Nielsen: Grønlands fascinationskraft

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Sikke et pragtværk. Grønlands fascinationskraft – fascinationen er jo i sandhed dét, som bringer så mange af os tilbage til Grønland gang på gang på gang. Og som får andre til at bebo denne verdens største ø.

Og nu har Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab begået en bog om den videnskabelige udforskning og – fascination af dette pragtfulde land. Og det er en ganske vellykket bog. Den kommer vidt omkring og beskuer med punktnedslag en række forskellige videnskabers forhold til Grønland og bedrifter i Grønland.

Og det gør den i interessante afsnit – fx det om de mystiske bjørnedyr – som jo er noget af det, som kan betage og fascinerer mange ved Grønland. Hør fx her:

“Bjørnedyr er udbredt over hele Jorden, fra Mount Everest i Himalaya og varme kilder i Japan til de dybeste dybhavsgrave, og i modsætning til andre dyr bliver der ikke færre arter, når man bevæger sig fra tempererede egne til polarområderne. Faktisk er omkring halvdelen af de ca. 1.000 beskrevne arter kendt fra Arktis og Antarktis. Der kendes således 112 arter bare fra øen Disko, mens der i Danmark kun er fundet 43. (…) Ligeledes blev en hun af arten Pseudechiscus suillus taget i regnmåleren på ionosfærestationen i Blæsedalen i 1977 efter en føhnstorm. Dyret var formodentligt blæst op i atmosfæren sammen med støv, og derfra er det senere “regnet” ned. Det første den gjorde i laboratoriet var at lægge fire æg, der alle klækkede!”

Værket indeholder 13 meget forskelligartede og tværfaglige videnskabelige artikler eller måske rettere forskningsberetninger omhandlende emner fra Grønlandsforskningen: Grønland – en verden af mineraler, Meteoritter og inuitter i Nordvestgrønland, Bjergkæder i Grønland, Indlandsisen på Grønland, Inuits og nordboernes mentale landskaber gennem 4500 år, Kongehuset og Grønland, Grønlands Økonomi, Diskos dyr, Glimt af Grønlandsforskningen, Grønlands biodiversitet, Miljøretlige udfordringer og Det yderste Thule – fangerfolk og klimaforandringer.

Bidragsyderne er alle store eksperter inden for netop deres felt. For eksempel skriver professor lic.scient. Minik Rosing om Grønlands mineraler.

Læs den her bog, hvis også du er fascineret af Grønland – og af al den viden, Grønland kan give os.

Marita Akhøj Nielsen: Grønlands fascinationskraft – fortællinger om polarforskningen. 200 sider, ill., 399 kr. Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Udkom 4. oktober i år (2012).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: