Posted by: Den Arktiske Anmelder | 8. november 2012

Søren Vestergaard Mikkelsen: Øjeblikke fra et liv på tålt ophold 2

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Her kommer 110 nye korte fortællinger fra Grønland, efterfølgeren til bogen fra sidste år “Øjeblikke fra et liv på tålt ophold 1”, tidligere anmeldt her hos Arktiske Anmeldelser. Begge bøger af Søren Vestergaard Mikkelsen, der som en art selvbiografiske småhistorier eller øjeblikke beskriver hans liv i tidsperioden 1977 til i dag i Grønland og “omkringliggende øer”, som forfatteren formulerer det.

Bogen er skrevet i et letlæst og letflydende sprog, hvilket gør det til en fornøjelse at læse. Dertil er den underfundige og selvironiske distance, som “Vestermikkel”, som forfatteren også kaldes, skriver i, et gode for fortællingen. Det gør den mere læsværdig og tjener til Vestermikkels ære!

Vestermikkel har haft et langt og begivenhedsrigt liv i Grønland, og han formår at beskrive nogle af alle de mærkelige typer, pionerer, entreprenører, oppurtionister mv. som tiltrækkes af Grønland. En gruppe, som folk rejsende i Grønland ofte har mødt og som de måske også selv tilhører

Men samtidig er Vestermikkels bog et tidsbillede på en tid, hvor tilkaldte danskere havde deres “helt eget Grønland”, hvor de røg, drak og sang sig igennem en skøn tid, hvor alt var muligt, intet for stort og alting alligevel begrænset. Et Grønland, som ikke helst findes mere på samme måde, og som det er svært for yngre læsere, som fx denne anmelder født sidst i 1970’erne, at sætte sig ind i og forstå. Her er Vestermikkels bog et underholdende kig ind i den tid, sådan som han oplevede den – idet man naturligvis holder sig for øje, at det ikke er et en dokumentarisk beretning (og heldigvis for det – ofte er der mere sandhed at lære om mennesker og deres omgang i den skrønebaserede karikatur end i selv den mest ædruelige, tørre faktuelle rapport).

Søren Vestergaard Mikkelsen: Øjeblikke fra et liv på tålt ophold 2. 182 sider, ill., 250 kr., Eskimo Management, udkom i går (7. november 2012).

Bogreception, oplæsning og mulighed for signering lørdag den 10. november 2012 på Bornholms Kunstmuseum mellem klokken 14 – 16, inkl. grønlandsk proviant: røget sildepisker og moskus, rensdyr og grønlandsk vand med indlandsis.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: