Posted by: Den Arktiske Anmelder | 7. november 2012

Carsten Egevang: Life at the edge

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Endnu en flot fotobog fra Grønlands-fotografen Carsten Egevang er klar til at imponere publikum. Allerede et år efter storværket Grønland – Dyrenes og Menneskenes Land er Egevang klar med flere fantastiske fotos fra det dejlige land.

Denne gang er der fokus på Scoresbysund og livet på kanten – både på kanten rent økonomisk og materielt, kanten rent geografisk i denne relativt isolerede by og på kanten af isen.

Byen udgør udkanten af, hvor man finder menneskelig beboelse i det særdeles tyndbefolkede Østgrønland. Nærmeste beboede område findes 800 km. mod syd, og nord for Scoresbysund starter verdens største Nationalpark. Indbyggerne i det isolerede Scoresbysund lever samtidig på kanten materielt. Forsyninger fra omverdenen til byen er yderst sparsomme, og fangst har her en større rolle, end de fleste andre steder i Grønland. Indbyggerne i Scoresbysund lever også på kanten i en anden forstand – nemlig iskanten. Ved mundingen af verdens største fjord, Scoresby Sund, forekommer iskanten halvdelen af årets måneder. Denne overgangszone mellem fast is og åbent vand er overordentlig biologisk vigtig, og danner grundlaget for store dele af områdets dyreliv.

Hvor er det en flot bog! Jeg sidder stadig med et lille smil på læberne nu efter at have læst den – forfra og bagfra, igen og igen har jeg bladret i den i timerne efter, at jeg har fået den i hænderne. Bogen er ikke nem at slippe.

Få bøger og få forfattere formår at indfange den mystik, glæde og facination, som Grønland kan give en. Men Carsten Egevang og Life at the edge formår det.

Her sidder jeg med bogen i hænderne og får en umådelig lyst til at rejse tilbage til Grønland, til Scoresbysund. Jeg har været der før, men det svækker ikke trangen. Tværimod. Og Carsten Egevangs bog giver mig lyst til mere: Som var det et fysisk savn eller en umådelig sult.

At fotos på print i dén grad kan give så markante følelser hos læseren siger vel en hel del om denne bogs værdi og rækkevidde.

Kun i sort/hvidt
Det er spændende og nyt at se en fotobog fra Grønland og Arktis holdt helt i sort/hvid. Der har været tiltag til noget lignende tidligere, men ikke før set så gennemført som her. Det er frækt og forfriskende for eksempel at vise Grønlands velkendte kulørte huse, som de ligger spredt dér på klippen, med fotos kun i sort/hvidt. Et motiv som efterhånden ellers er blevet en kliché får nyt liv i Egevangs bog.

Velkendte motiver som isfjelde på havet med en dramatisk himmel får også nyt liv gennem Egevangs teknik og insisteren på det monokrome.

Carsten Egevang, der som biolog for Naturinstituttet på utallige feltrejser efterhånden udviklede sig til en superb naturfotograf, tager i den her bog for alvor fat i også at skildre mennesker, kultur og skæbner. Og det kommer han ganske godt fra – man føler faktisk, at man møder befolkningen i Scoresbysund – sammen med områdets landskaber, natur, vejr, dyreliv og fangsten.

Her er tale om et storværk! Carsten Egevang lever op til sit navn. Han er ganske vist ikke helt på niveau med sit eget storværk fra sidste år: Grønland – Dyrenes og Menneskenes Land, men det er også et meget højt mål at stræbe efter. Sidste års bog opnåede topkarakter her i Arktiske Anmeldelser. Life at the edge er faktisk også tæt på at nå derop. Derfor er det her også en bog, der bør stå på enhver arktisk interesseret bogelskers hylde – eller endnu bedre: Lad den ligge fremme på bordet – for Carsten Egevangs rejse i Scoresbysund Distrikt har plads til mange flere rejsefæller – og hans fotos fortjener og tåler masser af indgående studier og beundring. Tag endnu en gang med til Carsten Egevangs Grønland!

Carsten Egevang: Life at the edge. 216 sider, ill., 399 kr., milik publishing, udkommer i dag (7. november 2012).

Bogreception og mulighed for signering i dag onsdag den 7. november 2012 kl. 17 i Det Grønlandske Hus i Løvstræde i København. Samme sted er der udstilling med en række af Egevangs fotos fra bogen

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: