Posted by: Den Arktiske Anmelder | 25. oktober 2012

Per Herholdt Jensen: Støt kurs

Støt Kurs

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Her er bogen om flådens historie i Grønland, et pragtfuldt storværk med rige illustrationer. I 2011 var det 275 år siden, at det danske søværn for første gang viste flaget i grønlandske farvande. Jubilæet markeredes med udgivelsen af denne bog, der fortæller om søværnets virke i Grønland gennem de forløbne 275 år, samt om Grønlands Kommando og om militærets øvrige aktiviteter i Grønland. Fx redningstjeneste, fiskeriinspektion og luftvåbnets aktiviteter ved Grønland, Station Nord, Forsvarets Vagt Mestersvig og suverænitetshævdelse bl.a. gennem Slædepatruljen Sirius.

Bogen, der er illustreret med et væld af pragtfulde billeder, markerer også 60-året for etableringen af Grønlands Kommando – et jubilæum, der blev kommandoens sidste, idet Grønlands Kommando flytter fra Grønnedal til Nuuk som en del af en ny værnsfælles Arktisk Kommando.

Forfatteren bag, Per Højholdt Jensen, har selv været en aktiv figur i flådens aktiviteter ved Grønland. Og dertil som en flittig fortæller om disse aktiviter og dokumentarist. Han har tidligere udgivet mange bøger om samme emne: Flådens Inspektionskuttere ved Grønland (1982), Piteraq (1992), Stormsejlerne – Politiets Grølandskuttere (1999), Atlantsejlerne – Flådens Inspektionsskibe i 100 år (2005), Grønlandssejlerne – Flådens Inspektionskuttere og inspektionsfartøjer (2010) og er altså nu klar med et endnu større værk.

Man får ganske simpelt lyst til at sejle af den her bog! Og man får lyst til endnu mere Grønland af den her bog! Det mærkes tydeligt, at forfatteren blev ramt tidligt og dybt i hjertet af den arktiske bacille, da han i 1970 gæstede Grønland for første gang – selvfølgelig ankom han også dengang fra søsiden. Og Per Herholdt Jensens begejstring smitter.

Bogen beretter om Forsvarets, især søværnets, mange opgaver ved og i Grønland. Mange af funktionerne kender vi, og har vi mødt mange steder i Grønland. Andre opgaver og funktioner er mere ukendte, men stadig spændende og interessante at få indblik i.

Er navne som Thetis-klassen, Lynx og Grønnedal ikke ukendte for dig, er det her bogen du må have. Eller vil du gerne blive inspireret til mere Grønland og mere sejlads, skal du læse denne bog!

Bogen er udgivet i 2011, som sagt i anledning af 275 året for det danske søværn første opgave ved Grønland og som markering af Grønlands kommandos 60 års fødselsdag. Men bogen er heldigvis ikke sovset ind i nostalgi og sentamentalt tilbageblik på de gode gamle dage. Bogen har et sundt forhold til fortiden og handler lige så meget om nutiden og fremtiden – hvilket illustreres af forsiden, som afbilleder Ejnar Mikkelsen – et af skibene i den nye klasse af inspektionskuttere ved Grønland, som i forhåbentligt mange år endnu vil hjælpe til i vandene omkring verdens største ø.

Det er en utrolig flot bog. Ikke bare er indhold og fotos på højt niveau. Også boghåndværket er i top, en flot hardback med godt layout, ikke prangende, men praktisk og god indbinding. Den her bog vil få hædersplads på min arktiske bogreol. Og helst et sted, hvor den nemt kan tages frem fra – for jeg vil ofte søge mod lænestolen, og med den som fartøj med fuld kraft forlægge mod det nordlige med Herholdt Jensens bog som navigationsmiddel!

Per Herholdt Jensen: Støt kurs. 328 sider. 399 kr. Nautilus Forlagt. Illustreret. Bogen udkom i december 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: