Posted by: Den Arktiske Anmelder | 18. oktober 2012

Udstilling: Hvaler i Botanisk Have

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

På Naturhistorisk Museum i København er der lige nu, og kun indtil søndag den 21. oktober 2012, en sjælden mulighed for at se skelettet af en grønlandshval. Kun en håndfuld andre museer i verden har et skelet fra en grønlandshval, men de fleste af dem er fra 1800-tallet, og ingen har et, som er så nyt, som det i København. Det er nemlig kun to år gammelt – det stammer fra en ca. 33-årig hval, som blev skudt i 2010 i Diskobugten i Grønland.

Her ses dele af grønlandshvalen under lastningen på kajen i Ilulissat i 2010. Foto: Steffen Fog.

At et så nyt skelet er en sjældenhed skyldes, at hvalen har været fredet fra 1938 og frem til 2009, hvor man påbegyndte forsøgsfangst på hvalen igen, da den lange fredning heldigvis har betydet, at bestanden er gået frem og kan tåle en begrænset jagt. I maj 2010 blev et individ af den store hvalart så nedlagt af fangere i Diskobugten. Det betød, at Statens Naturhistoriske Museum i København kunne få fat i skelettet, samtlige over 300 barderne og hjertet og en del af dette er altså nu udstillet i København.

– Det er virkeligt dejligt at have fået fat i det her. Museet har ganske vist allerede et skelet af grønlandshval, men for det første er det ikke komplet, for det andet er det fra 1830′erne. Det her er en sjælden mulighed, fortalte Hanne Strager, udstillingschefen på museet dengang til Sermitsiaq.

– Jeg tror, de har nogle få skeletter på museer i Nordamerika, som stammer fra fangsten i Alaska, og så har de vist et i Paris og måske et i London. Men de er fra 1800-tallet. Så det er virkeligt godt, at vi har fået det her skelet. Vi føler os meget heldige, siger hun.

Hun understreger, at museet kun ville have dele fra en grønlandshval, der alligevel blev skudt. Museet vil således ikke være medvirkende til, at hvalen blev fanget alene for museets skyld.

Grønlandshvalen har et sted imellem 300 og 400 barder. Foto: Steffen Fog.

Hanne Strager selv og to andre medarbejdere fra Statens Naturhistoriske Museum har været til stede ved flænsningen af hvalen og ved lastningen af skelettet, barderne og hjertet for at se til, at alting gik rigtigt til. Det var et stort arbejde for museets medarbejdere og sjakket på kajen i Ilulissat at laste containerne. Primært fordi knoglerne og de over 300 barder, der hver især er 2-3 meter lange, vejer godt til og derfor var svære at få ind i containerne.

Denne grønlandshvaler den femte, som er blevet skudt siden fredningen blev ophævet i 2009.

Læs mere om fangsten, parteringen og transporten af hvalen her.

Og se en film vedr. parteringen og afskibningen af hvalen fra Diskobugten her.

Se et interview med en fanger om fangsten af hvalen her.
.
.
Hvaler i Botanisk have
BEMÆRK: Kun indtil 21. oktober.
Alle dage kl. 10-16.
Maskinhallen i Botanisk Have
.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: