Posted by: Den Arktiske Anmelder | 4. oktober 2012

N. H. Frandsen: Nogle grønlandske slægter

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Denne bog indeholder, ud over anvisninger til, hvordan man selv kan gøre slægts-studier, oplysninger om 21 slægter, fortrinvis fra Nordgrønland. Bogen tager udgangspunkt i stamfædrene til slægterne, ofte tilrejsende danskere, og beskriver slægtens tilblivelse med udgangspunkt i dem. Slægterne er: Brandt, Brønlund, Dalager, Kronvald, Lange, Lundblad, Lynge (Grønland), Lynge (Midtgrønland, Lynge (Maniitsoq), Lynge (dansk, Upernavik), Lynge (grønlandsk, Upernavik), Løvstrøm (Uummannaq), Løvstrøm (Upernavik), Olsvig, Reimer, Rossing, Peter Siegstad, Johan Siegstad, Stork, Thorleifsen (fra Island), Thorleifsen (fra Grønland) og Zeep. Flere af slægterne er ført op til omkring 1910-1930 i bogen.

Bogen har således interesse for de, som interesserer sig for disse slægter specifikt, og for os andre, som kan bruge slægtsbeskrivelserne som en indsigt i den indvandring fra primært Danmark, som skete i kolonitiden og tilførte landet disse navne og i det hele taget som en indsigt i samfundet, kulturen og familie- og erhvervsmønstre i datiden.

Om Jørgen Reimer, en tømrer, der kom til Jakobshavn i 1764, står der således:

“Efter den første kones død gjorde han to piger gravide. Missionæren forlangte, at han giftede sig med den af dem, som han først havde lovet ægteskab. Det var Bolette, der var tjenestepige hos assistent Hind. Det skete i juni. Den anden pige kunne han således ikke gifte sig med, men skulle betale 2 rdl. til opfostringen af barnet, sønnen Gad. (…) Efter Bolettes død fandt han en ny pige, Margrethe, med hvem han fik en datter i 1787. (…) Inspektøren så med meget alvorlige øjne på forholdet. Jørgen Reimer ville ikke få tilladelse til ægteskab, fordi han var en gammel mand. (…) Men Jørgen Reimer skilte sig ikke ved Margrethe. Tværtimod. Den 5. maj 1789 fik hun igen et barn, en søn, der blev døbt fem dage senere.”

Det er meget sjovt at læse den slags. Gennem disse beretninger får man et meget godt indblik i livet og kulturen i kolonierne dengang, i moralkodeks, kirkens og myndighedspersonernes magt mv.

Men beretningerne er desværre korte, og det meste af bogen består af lister over efterkommer med kortfattede data på hver.

Så selvom det er meget sjovt og spændende at læse i bogen i de korte beretninger, der er om forfædrene til de forskellige slægter, vurderer jeg ikke, at bogen har den større interesse for andre end de med særlig interesse i eller måske endda slægtsskab til de 21 slægter, bogen omhandler. Dertil mener jeg, at bogens data med større fordel kunne være præsenteret som en internetdatabase, frem for en analog papirbog.

N. H. Frandsen: Nogle grønlandske slægter. 408 sider. 225 kr. Forlaget Atuagkat. Illustreret med fotos af udvalgte medlemmer af slægterne. Bogen udkom i juni 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: