Posted by: Den Arktiske Anmelder | 27. september 2012

Mikkel Sørensen: Technology and Tradition in the Eastern Arctic 2500 BC – AD 1200

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Endnu et videnskabeligt værk i serien “Meddelelser om Grønland”. Her skal vi i et engelsksproget værk lære om teknologi, som den var anvendt i forhistorisk tid i Arktis. I det omfattende værk introduceres en ny dynamisk teknologisk metodologi til arktisk arkæologi. Med udgangspunkt i studier af litiske chaînes opératoires (operative kæder) og operative skemaer i fem accepterede palæoeskimoiske kulturer i det østlige Arktis (primært Grønland) bringer Mikkel Sørensen det forhistoriske menneskes handlinger og tanker i fokus. Bogens overordnede formål er via den dynamiske teknologiske metodologi at skabe et vidensoverlap mellem undersøgeren og de undersøgte for derved at kunne forklare den arktiske forhistorie på en ny dynamisk måde.

Jeg er ikke kvalificeret til at komme med en egentlig videnskabelig eller akademisk vurdering af dette værk, men for lægmand er det spændende læsning. Dertil er det et flot værk i hardback, og bogen er fyldt med tegninger, skemaer, diagrammer, illustrationer, litteraturlister og noter.

Denne titel har i serien “Meddelelser om Grønland” følgende numre: Meddelelser om Grønland nr. 350, Menneske og Samfund nr. 40.

Meddelelser fra Grønland er en videnskabelige udgivelsesserie, der har publiceret videnskabelige beretninger og resultater fra og om Grønland siden 1878. Der er mere end 345 bind i serien med over 1250 titler. I 1979 blev udgivelserne delt op i under-emnerne Biovidenskab, Menneske og Samfund og Geovidenskab. Derfor har alle udgivelser i dag både en generel nummerering og en nummerering i et af underemnerne.

Mikkel Sørensen: Technology and Tradition in the Eastern Arctic 2500 BC – AD 1200. 515 kr. 428sider. Museum Tusculanum Press. Udkom i marts i år (marts 2012).


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: