Posted by: Den Arktiske Anmelder | 20. september 2012

Jens Nielsen: Dagbogsbreve fra Scoresbysund 1957-59

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Jens Nielsen har begået en interessant bog med samling af de dagbogsbreve, som han skrev, da han som ung distrikslæge boede i Scoresbysund i 1957-59. Jens Nielsen skriver vittigt, indsigtsfuldt og meget beskrivende om livet i Scoresbysund og omegn på den tid. Dermed er bogen en god, omend subjektiv kilde til indsigt i livet dengang. Men dertil er bogen så velskrevet og underholdende, at man æder side efter side, når først man har fået slået op. Det er ganske enkelt en god læseoplevelse og ganske interessant. Dertil er det hyggeligt, at Jens Nielsen har illustreret sine dagbogsblade med egne akvareller og andre illustrationer, som faktisk er ganske gode og kunstfærdigt udført!

Jeg blev ganske betaget af denne hyggelige lille bog. Man behøver ikke interessere sig særligt for Østkysten, Scoresbysund eller Grønland for den sags skyld, for at finde denne bog interessant. Den er båret frem af den iver og virkelyst, som den unge læge besidder, når han rejser ud i verden! Det mærker man tydeligt. At der dertil er masser af arktisk eventyr vil sikkert glæde Arktiske Anmeldelsers læsere.

I starten af bogen hedder det:

Kære venner!
Jeg véd ikke, hvornår og hvordan dette brev når frem til jer! I studser sikkert over de grønlandske frimærker og notatet “Med hundeslæde og Luftpost” på kuverten. Vi er selv lidt rundt på gulvet og har ikke rigtigt fattet situationen. Drengene spørger jo, og vi kan dårlig give et fornuftigt svar. Men i det kommende år er vores adresse ikke “Bagsværd Hovedgade 95 A”, men “Distriktslægen, Scoresbysund, Nordøstgrønland”!

Men nu må I hellere få historien fra begyndelsen: Midt i august blev vi inviteret til middag hos ingeniør Rauschent, der boede på første sal i vores opgang og var engageret i byggeri i Grønland. Derfor havde han og hans kone denne sommer været en tur i Nordgrønland i en lille by, der hedder Scoresbysund. (…) Det blev en meget hyggelig aften. Mad og vin var perfekt. Inspektørparret søde og spændende. (…) Borchersen selv var absolut bibliofil. Han ofrede formuer på bøger og indbindinger, som han undertiden fik udført af de største kunstnere. Men han var også uhyre belæst og ret konservativ i smagen, så vi fik nogle gode diskussioner. Jacob Paludan og Kai Friis Møller var hans absolutte favoritter. Jeg er jo lidt mere “rød” og venstreorienteret. Men vi fandt sammen om mangt og meget.

Så er eventyret i gang. Senere lyder det for eksempel sådan her, når den unge læge Jens Nielsen bliver kaldet ud på lægebesøg:

Vi måtte vende slæderne mod syd og køre langs kysten af Hartz Vig, indtil vi nåede Kap Tobin. Min anorak var efterhånden revnet i ryggen, så nu fik jeg
en kold ryg. Vi nåede Kap Tobin klokken 02.30, og så gik det pludselig hurtigt. Hundene kunne nu alle føle, at de var på en vej, de kendte. Hjemad!

Alt i alt en meget læsværdig bog med et godt indblik i livet på Østkysten på den tid hos det unge lægepar.

Jens Nielsen: Dagbogsbreve fra Scoresbysund 1957-59. 182 sider. 180 kr (150 for medlemmer af Det Grønlandske Selskab). Det Grønlandske Selskab. Udkom i sommer (den 4. juli 2012).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: