Posted by: Den Arktiske Anmelder | 16. august 2012

Nils Aage Jensen: Polarsvindlerne

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Polarforskningens gribende eventyr er fyldt af personlige dramaer og heltemod. Få andre steder har så mange mænd udstået så rædselsfulde lidelser som under arbejdet med at nå frem til polerne og kortlægge områderne ved Jordens ende.

Sådan lyder det i hvert fald i beretningerne fra polerne, når heltene vendte hjem og skulle berette om sig selv og andre.

Men det hændte, at en eller anden begivenhed ikke så helt så heroisk ud ved nærmere bekendtskab. Det skete, at en eller flere af polarheltene viste sig at være almindelige mennesker med almindelige menneskers fejl og mangler.

I denne bog er flere mørke sider af polarforskningen trukket frem af tidens glemsel: Nemlig, når der pyntes på sandheden.

En interessant bog og en prisværdig anderledes tilgang til polarfarernes historie end de helte-eposser, som der bliver skrevet så mange af.

Det er spændende og nyttigt med denne tilgang til stoffet, for sandt at sige er der jo ofte kun meget få andre kilder til polarfarernes historier, end polarfarerne selv. Derfor er det svært via alternative kilder at verificere deres bedrifter – hvad striden mellem Cook og Peary er et af de mere berømte beviser på. Den strid ser Nils Aage Jensen på, sammen med Franklins ekspeditioner m.fl.

Dertil glimrer denne bog ved sine gode landkort med angivelse af polarfarernes ruter og ved at kunne isom en art oversigt over en del af polarfarernes historie.

Nils Aage Jensen står allerede bag en lang række bøger om polarforskningens historie. Blandt andre bøgerne “Amundsen” og “Carl – polarfarer” tidligere anmeldt her på siden.

Nils Aage Jensen: Polarsvindlerne. 256 sider. 299 kr. Forlaget Sohn. Udkom i starten af sommeren, nemlig den 1. juni 2012.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: