Posted by: Den Arktiske Anmelder | 9. juli 2012

Jensen, Raahauge og Gulløv: Kulturmøder ved Kap Farvel

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Dette er den dansksprogede udgave af Cultural Encounters at Cape Farewell, som udkom på engelsk i maj 2011, og som tidligere er blevet anmeldt her på siden. Bogen er den første samlede fremstilling om befolkningen i Kap Farvel-området i det 19. århundrede.

Her foreligger udgivelsen altså på dansk. Det gør bogen mere tilgængeligt for et dansk og grønlandsk publikum og giver en god mulighed for at sætte sig ind i historien for Kap Farvel-området de seneste 500 år og især 1800-tallet og de kulturmøder, der skete som følge af immigration til området af folk fra det sydøstlige Grønland samt europæernes stigende interesse og rejser til området.

Der foreligger ingen skriftlige kilder fra immigranterne, eftersom de hverken kunne læse eller skrive. Forfatterne baserer derfor deres analyser på kildemateriale fra de danske kolonimyndigheder og den tyske mission Brødremenigheden.

Et forbehold i forhold til fremstillingen af denne befolkningsgruppe er derfor, at disse kilder ser tingene ud fra en europæisk synsvinkel. Men forfatterne bag bogen ser det alligevel som værdifuld information, som giver et klart billede af den østgrønlandske immigration til Kap Farvel-området og af det samfund, der opstod som følge af immigrationen. Derudover indeholder bogen også immigranternes mundtlige beretninger, som er blevet overleveret fra generation til generation.

Læs i øvrigt den tidligere anmeldelse for mere information om indholdet i bogen og dens niveau og kvalitet.

Denne titel har i serien “Meddelelser om Grønland” følgende numre:
Meddelelser om Grønland nr. 348
Menneske og Samfund nr. 38

Meddelelser fra Grønland er en videnskabelige udgivelsesserie, der har publiceret videnskabelige beretninger og resultater fra og om Grønland siden 1878. Der er mere end 345 bind i serien med over 1250 titler. I 1979 blev udgivelserne delt op i under-emnerne Biovidenskab, Menneske og Samfund og Geovidenskab. Derfor har alle udgivelser i dag både en generel nummerering og en nummerering i et af underemnerne.

Einar Lund Jensen, Kristine Raahauge og Hans Christian Gulløv: Kulturmøder ved Kap Farvel. 313 sider. ill., 248 kr. Museum Tusculanum Press. Udkom i forrige uge (den 30. juni 2012)

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: