Posted by: Den Arktiske Anmelder | 28. juni 2012

Ny grønlandsksproget roman

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Forfatteren Juaaka Lyberth har ved en kaffemik i Nuuk den 10. juni præsenteret sin nye grønlandsssproget roman Naleqqusseruttortut, på dansk: “De udvalgte”.

Bogen er udgivet af Milik Publishing, og den kan ifølge forlaget betegnes som en generationsroman, som mange i Grønland i dag vil kunne spejle sig i. Romanen handler om ungdomslivet i 1960’ernes Grønland, om ubekymrethed, forelskelser, ulykkelig kærlighed og oprør i et samfund i opbrud. Men også om barndommens traumer og forældregenerationens vilkår og forhåbninger om en lykkelig fremtid for deres børn.

Forfatteren Juaaka Lyberth er født i Uummannaq i 1952. Efter 7 års folkeskole kom han på et års skoleophold i Danmark og derefter i realskole på Seminarieskolen i Nuuk i 4 år. Juaaka Lyberth er musiker og sangskriver, skribent og debattør i grønlandske medier. Han har gennem mange år været stærkt involveret i Grønlands kulturliv, både som aktør indenfor teater og musik og som leder af kulturhusene Katuaq og Taseralik gennem 15 år frem til 2010. Han fik tildelt Grønlands Hjemmestyres kulturpris i 2000 og Koda Greenlands specielle ærespris i 2009. Naleqqusseruttortut er hans debutroman.

Det er planen at udgive en dansk oversættelse af Naleqqusseruttortut i 2013. Arktiske Anmeldelser vil anmelde romanen, når den udkommer på dansk.

Juaaka Lyberth: Naleqqusseruttortut, på dansk: “De udvalgte”. Udgivet på grønlandsk den 10. juni 2012. Kommer på dansk i 2013.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: