Posted by: Den Arktiske Anmelder | 25. juni 2012

Kim Leine: Profeterne i Evighedsfjorden

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Kim Leine kommer her med en bog om den norskfødte præst Morten Falck, som udstationeres i kolonien Sukkertoppen i 1787. Han ankommer som 31-årig til kolonien optændt af ønsket om at omvende og døbe de grønlandske hedninge, men samtidig som et rationalistisk menneske inspireret af Rousseau og medicinsk videnskab. I Grønland får han det ikke nemt: Han mødes med mistænkeliggørelse fra både grønlænderne og danskerne, som har nedladende kolonialist holdning til den grønlandske befolkning.

Forfatteren Kim Leine er født i Norge i 1961. Har arbejdet 15 år som sygeplejerske forskellige steder i Grønland. Han slog allerede sit navn fast som forfatter med sin debut, den selvbiografiske og meget stærke og chokerende roman “Kalak”, der udkom i 2007. Den giver et andet billede af Grønland, en bagside, som mange nok godt vidste, fandtes, men ikke havde mange så direkte vidnesbyrd om, som det Leines forfatterskab har givet.

Den flotte forfatterstart har gjort, at han har fået tildelt en række legater og andre midler, som gør, at han kan arbejde fuld tid på sine bogprojekter. Derfor er denne bog baseret på arbejde for Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat og andre legater. Det store værk på 525 bærer præg deraf. Der er tænkt over tingene, og der er gået grundigt til værks, ligesom man fornemmer Leines store researcharbejde – for selvom det er en roman med en fiktiv historie, er der alligevel ting at lære om historien i både Danmark (mest København) og Grønland fra bogen.

Leine skriver selv i sit efterord (som burde have været i forordet eller på anden måde tidligere), at historien er en fantasi baseret på faktiske begivenheder de seneste 200 år, men at mange af tingene skete andre steder, på andre tidspunkter, i andre rækkefølger, under andre vejrforhold og med andre personer involveret. For eksempel kan hungersnøden “udløst af flere vintre uden somre” i bogen være rigtig, men den er ikke helt dokumenteret.

Men det ændrer ikke på, at indtrykket er, at historien er baseret på en omfattende research og mange kilder. Det betyder, at bogen i mine øjne er en fantastisk beretning, som alle, der interesserer sig for Grønland, kan lære noget af, og få et billede af den beskrevne tid fra. Her er der både inspiration og noget at lære på det personlige plan og det mere samfundsmæssige plan.

Dertil er læseroplevelsen i bogen stor. Leine har et let, rigt varieret og godt flydende sprog, så man hele tiden vil have den næste sætning med. Det er levende og medrivende, så man tror man er til stede selv. Det endda på trods af, at Leine medtager en lang række faktuelle oplysninger – men de forstyrrer ikke flowet, for de er flettet ind på snedig vis. Og man vil ikke undvære dem, for de sætter forholdene i Grønland i et perspektivrigt relief til resten af verden, en vældig god beskrivelse af modsætningerne.

Hovedpersonen præsten Morten Falck synes i starten, at det ville have været fantastisk, hvis grønlændernes egen kultur kunne vinde gehør, og at deres måde at tolke religionen på var mere rigtig end den danske kirkes regide måde. Men han overmandes senere af sin pligtfølelse til at være en dansk præst med danske tænkemåder også indenfor religionen, og ender med at være splittet: Skal han lade grønlændernes frihedstrang få plads, eller overholde den danske kirkes rigide magt? Det er interessant i den sammenhæng at reflektere over de konsekvenser det får, at hovedpersonen bliver sendt afsted lige efter sin uddannelse til et så magtfuldt hverv, hvor han får stor magt over andre mennesker og skal være deres sjælesorger uden egentligt selv at have den store livserfaring.

Man kan godt i bogen savne lidt mere fortælling set fra grønlændernes synsvinkel. Man får ikke meget indtryk af, hvad de mener, men det skyldes måske Leines kilders synsvinkel, eller at forfatteren har vurderet, at bogens publikum ville have for svært ved at identifidere sig med dem. Til gengæld er det et gode, at Leine lader jeg-fortælleren skifte – på den måde får man et godt indblik i persongalleriet, som omgiver Morten Falck.

Det her er en roman, som er interessant på rigtigt mange måder. Ikke bare for Grønlands-interesserede – de mange problemstillinger om menneskeligt samkvem, kultur, magt og personlig udvikling, som romanen onhandler, er evigt interessante. En af de paralleller, som man kommer til at tænke på under læsningen, er det forhold, der er mellem danskerne og grønlænderne i bogen. Hvis de forsøg på forandring, måske ligefrem oprør, som der trods alt var, i højere grad var lykkes, havde Grønland måske oplevet samme oprør og revolution, som Frankrig var præget af i samtiden. Men det mislykkedes i Grønland.

Alt i alt en meget læseværdig bog, der til fulde lever op til forventningerne til Kim Leine.

Kim Leine: Profeterne i Evighedsfjorden. 525 sider. 199 kr. Forlaget Gyldendal. Udkom den 16. marts 2012.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: