Posted by: Den Arktiske Anmelder | 20. juni 2012

Uri Golman og Mogens Trolle: Grønlands dyreliv

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Grønlands dyreliv beskriver 77 arter af pattedyr og fugle i Grønland – de dyr og fugle, som besøgende normalt har chance for at opleve. Det er altså ikke en udtømmende gennemgang af dyrelivet i Grønland – fisk er fx ikke med, bortset fra grønlandshajen. Bogen virker gedigen og grundig, og udgør en værdig konkurrent til Génsbøls: Grønlands natur. Dog savner man i sammenligning med Génsbøls bog nogle landkort med angivelse af udbredelse af de forskellige arter. Det gør den mindre anvendelig som felthåndbog ifht. Génsbøls. Til feltbrug mangler man også lidt flere tekstbeskrivelser af udseende og andre hjælpemidler til at genkende arterne i felten.

Til gengæld udmærker denne bog sig ved at have gode noter og en veludbygget litteraturliste, referencer og en nyttig liste over dyrenavnene, hvor dyrearternes navne på hhv. dansk, grønlandsk, engelsk og videnskabeligt sammestilles. Det er en meget nyttig liste. Dertil er der ordforklaringer og andre nyttige redskaber bagerst i bogen.

Ved hver art beskriver forfatterne artens karakteristika, levevis suppleret med flotte og fængslende fotos. Man føler, at man kommer til at kende hver art og deres særlige evner og levevis – teksterne er således vinklede efter en eller flere interessante detaljer ved arten, fx står der om stenpikkeren: “1200 km på 5 gram fedt” eller om snespurven: “Første fugl på Nordpolen”. Det kan i andre sammenhænge hurtigt blive en belastende form at formidle biologiske fakta på, men jeg synes, at det her er holdt på et fint niveau, og det øger læseværdien, ligesom det gør det nemmere at huske fakta om dyrearterne. Endelig er jeg vild med den tekstboks, som er bragt sammen med hver artsbekrivelse. Den samler op på navn, orden, vægt, udbredelse, habitat i Grønland og en række andre gode fakta i oversigtsform. Det hele virker i det hele taget grundigt og gennemarbejdet, selvom jeg dog ikke er kvalificeret til at vurdere det biologiske, zoologiske og videnskabelige niveau i bogen.

I bogen understreger forfatterne Golman og Trolle det ektreme i de konditioner, som dyrelivet i Grønland lever under, og det er da også rigtigt, at omstændighederne i Grønland og Arktis på mange måder ofte adskiller sig fra andre egne. Men det virker lidt pjattet og overdrevent hele tiden at slå på det. For en hvalros er det jo bare sådan det er. Samtidig er der bag i bogen en gennemgang af forskellige data om dyrene i oversigtsform, og det er ganske nyttigt. Men det virker lidt malplaceret så med VERSALER at fremhæve, når en dyreart har verdensrekord i hastighed, dykkedybde eller andet. Dette, sammen med et lidt forsimplet sprog, får en til et øjeblik at overveje, om målgruppen er børn fremfor voksne? For eksempel fortælles det, at isbjørne har “fodtøj”, og “fryser”, mens man om moskusokser lærer, at de pr. kilogram kropsvægt kun “spiser” en tredjedel af den mængde plantemateriale, kvæg har brug for. Det forklares så igen lige bagefter således: “Hvis man tager en moskusokse og en ko, der vejer lige meget, så for hver 30 kg. hø koen har brug for, kan moskusoksen nøjes med 10 kg.” For det første “æder” dyr så vidt jeg ved, for det andet – denne form for skæren ud i pap, at 10 kg. er en tredjedel af 30 kg. er lidt for meget til mig.

Men trods disse skønhedspletter i den sproglige formidling, er der tale om en flot bog, med flotte fotos. En nyttig bog at lære fra – og dens opbygning gør, at man får lyst til at stifte bekendtskab med alle de spændende arter, som lever i Grønland. Bogen vil ikke bare finde plads på den arktiske boghylde, den vil – nok vigtigst af alt – ofte blive taget ned og bladret i, alt imens man drømmer sig væk til de øde, forblæste snemarker, som udgør disse dyrearters hjem.

Morgen Trolle er zoolog og arbejder med publikumsformidling på Statens Naturhistoriske Museum og er fotograf ved siden af. Uri Golman er prisvindende naturfotograf med speciale i Arktis og Grønland.

Uri Golman og Mogens Trolle: Grønlands dyreliv. 272 sider. 250 kr. Forlaget Gyldendal. Udkom i går den 19. juni 2012.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: