Posted by: Den Arktiske Anmelder | 13. juni 2012

Otto Steenholdt: Strejflys over mit liv

Af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Her kommer en erindringsbog fra Otto Steenholdt. En mand, der ikke er en hr. hvem-som-helst. Han har haft indflydelse på store udviklingstræk i grønlandsk politik og samfundsudvikling. Han er født i 1936 i den lille bygd Qeqertarsuatsiaq, uddannet lærer og har virket som politiker med tilhørsforhold til Atassut. Han var medlem af Grønlands Landsråd 1971-79 og Grønlands Landsting fra 1979 og Folketinget 1977-98. Og Otto Steenholdt blander sig stadig i politik den dag i dag, så sent som i denne uge.

Bogen er et ganske givtigt indblik i den periode, som Otto Steenholdts liv strækker sig over, og giver således et generelt indblik i samfundsudviklingen i perioden. Men det vil nok genere nogle, at bogen ikke præsenterer begivenhederne i kronologisk rækkefølge. Det lægger bogen ganske vist heller ikke skjul på – den omtaler selv formen som et kalejdoskopisk vue over begivenhederne med udvalgte punktnedslag. Men det ændrer ikke på, at bogens værdi som kilde til de generelle historiske begivenheder og samfundets udviklingstræk dermed er reduceret efter min mening. Bogen bliver dermed i højere grad alene relevant for dem, som er interesseret i personen Otto Steenholdt alene, frem for de begivenheder, som han har medvirket i eller oplevet.

Dertil er der dele af stilen i bogen, der generer mig. Steenholdts erindringsbog er ikke i tilstrækkelig grad selvironisk og distanceret, og det generer lidt læsningen, synes jeg. Måske er der blot tale om forskelle i sproglig tradition. Men det generer en læser som mig i en grad, at jeg mister fokus for indholdet. Det er synd, for indholdet er ellers interessant nok. Bedøm selv, bogen udkom den 1. maj.

Der er reception for bogen i Det Grønlandske Hus i København, Løvstræde 6, i dag onsdag den 13. juni kl. 17, hvor Otto Steenholdt vil fortælle om bogens tilblivelse.

Otto Steenholdt: Strejflys over mit liv. 229 sider. 228 kr. Forlaget Atuagkat. Udkom den 1. maj 2012.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: