Posted by: Den Arktiske Anmelder | 26. april 2012

Gertrud Kleinschmidt og Mariane Petersen: Nationaldragten

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Den grønlandske nationaldragt er meget identitetsbærende for den grønlandske kultur. Desværre kan færre og færre kvinder fremstille den uden hjælp og vejledning. Heldigvis for dem, er denne bog kommet.

Men bogen har ikke kun dette snævert praktiske mål – den er også i høj grad med til at bevare viden om nationaldragten og dens fremstilling bredt set, og idet nationaldragten som sagt er særdeles stærkt symbol på grønlandsk kultur, er bogen dermed også kulturbevarende.

(her er der tale om den midtgrønlandske nationaldragt – der findes andre udgaver i andre egne af Grønland).

Dertil er bogen præget af flotte fotos og et dejligt layout. Og til den praktiske anvendelse er den udstyret med en praktisk spiralryg, da det her er en bog, som ikke skal bruges i lænestolen men nærmere i værksted og syværelse.

I det hele taget er bogen meget anvendelsesorienteret: Der er masser konkrete guides, fx til hvordan man tager målene af kvinden, der fremover skal bære dragten. Bagerst i bogen er et stort snitark vedlagt med mønstre til de forskellige dele af dragten. Lige til at tage ud og tage i brug på sybordet. Husk dog at tilpasse de enkelte mål til de personlige mål for dragtens fremtidige ejerkvinde.

Gertrud Kleinschmidt og Mariane Petersen: Nationaldragten – Vejledning i fremstilling af kvindens nationaldragt. 228 kr. Forlaget Atuagkat. Udkom den 28. februar (genudgivelse fra 2009).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: