Posted by: Den Arktiske Anmelder | 20. februar 2012

Yrsa Sigurdardottir: Isblå spor

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Krimi fra Nordøstgrønland, hvor et islandsk selskab tilsyneladende er ramt af en forbandelse, hvorfor dets islandske bank sender en gruppe med bl.a. den kvindelige advokat Thóra Gudmundsdóttir af sted for at undersøge sagen. Selskabet skal lave nogle forundersøgelser til minedrift, men bliver ramt af en række mystiske forsvindinger.

Kan du lide krimier, og kan du lide, at den foregår i grønlandske omgivelser, er her et bud. Flere nordiske krimiforfattere har henlagt deres handling til Grønland de senere år. Mest kendt er måske nok Høeghs “Frøken Smillas fornemmelse for sne”, som nok også er en lidt anden genre. Mere nyligt valgte Lotte og Søren Hammer i deres “Alting har sin pris”, at lægge handlingen i Grønland. Og nu denne islandske krimi.

Den lever op til forventningen til en krimi om at være fængslende. En bog, der koster nattesøvn, fordi man ikke vil lægge den fra sig. Der sker hele tiden noget nyt, der er mange bolde i luften, meget at følge op på, og, naturligvis, mange mulige gerningsmænd.

Der er også svagheder: Sandsynligheden af begivenhedernes udfald og årsag, og dertil kan slutningen virke lidt søgt. Dertil er flere af de faktuelle ting måske tvivlsomme, for eksempel det rent medicinske. Men kan man se igennem dette og tage det for, hvad det er, en god historie, en god krimi, og dertil tillade forfatteren visse litterærere friheder, er det bestemt en godt fortalt historie.

Dertil er det ikke bare tilfældigt, at scenen Grønland bruges. Det her er ikke en krimi, som kunne være foregået hvor som helst. Forfatteren bruger sin scene aktivt og gør den til en del af historien. Ganske vist ligner plottet et klassisk krimiplot, men her med et grønlandsk kulturtvist. Blandt andet beskriver den de konflikter, der kan opstå, når myndighedspersoner rejser til en egn og ikke mindst en kultur, som er dem fremmede. Så kan de ikke benytte alle de mange mange uskrevne regler, fingerspidsforenemmelse og så videre, som de lokale har erhvervet igennem et langt liv. Denne grobund af kulturelle spændinger, der skaber problemer i opklaringen af sagen, er ikke ny i krimiverdenen. Men den er alligevel stadig interessant, især i en grønlandsk sammenhæng. For spændet mellem den grønlandske og den danske og fx islandske kultur er stadig et emne, som det er værd at blive klog på. Dertil er der en del aktuel samfundsbeskrivelse af Grønland, især om overtroens rolle i en moderne hverden.

Persongalleriet er godt bekrevet med mange personlige detaljer og træk. Ikke påtaget og påklistret.

Dertil er bogen godt skrevet: Sproget flyder let og der er ingen kompliceret sætningsopbygning. Sådan skal krimier være!

Yrsa Sigurdardottir: Isblå spor. 368 sider, 299 kr. Lindhardt og Ringhof. Udkom den 20. oktober 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: