Posted by: Den Arktiske Anmelder | 6. februar 2012

Knud Michelsen: Den unge Knud Rasmussen

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Knud Michelsen har begået en ny bog om Knud Rasmussen. Den handler om årene frem til det øjeblik i 1902, hvor Knud Rasmussen går ombord på skibet “Danmark” på vej på sin første ekspedition til Grønland.

Bogen forsøger at beskrive det menneske og de episoder og det livsforløb, som skabte den senere så berømte grønland-farer og ekspeditionsmand. Det gør den med masser af nyt og for offentligheden hidtil ukendt materiale.

Det er et gode og spændende, at se det nye materiale gennemgået. Men bogen er næsten for grundig i sin ihærdige indsats for at fremlægge alt det nye materiale og citere førstehåndskilderne. Det bliver i længden lidt trættende.

Det kan i det hele taget virke lidt trættende med alle disse bøger om Knud Rasmussen, der absolut vil forstå ham til bunds, hvem han var, hvad han var, hvor han kom fra, hvad han ville og, hvorfor han ville det.

Jeg synes, at det væsentligste ved en person, er hans handlinger. Ikke hvorfor han vil det. Ikke hvad det egentligt var, han ville have gjort. Men i stedet dét, som han faktisk endte med at gøre. Handlingen og dens resultat og konsekvens er det lys, som en person skal ses i.

Hvis man anlægger dén anskuelse, er den her bog for grundig, idet den præsenterer primærkilder, dagbøger, breve mv. i et omfang, som er unødvendigt.

Men nuvel, når først man er gået i gang med bogen, er det interessant at læse bogens bud på en nyfortolkning af den unge Knud Rasmussen. Denne anmelder fik sig i hvert fald nogle overraskelser og har fået et nyt syn på Hr. Rasmussen. Og jeg må indrømme, at selvom jeg finder bogen lidt for grundig i forhold til formålet, så kunne jeg alligevel ikke lade bogen ligge.

Men advarsel: Det her er kun en bog for virkeligt Knud Rasmussen-interesserede. Der er mange mange sider med breve og dagbogsnotater fra Rasmussen. Så det her er kun en bog for dem, der er virkeligt besatte af Knud Rasmussen. For os andre kunne mindre have gjort det.

Bogen er et resultat af Michelsens gennemgang af de kasser med korrespondance, dagbogsmateriale og andet materiale, han har arvet. Materiale fra Knud Rasmussen selv og fra personer, der levede tæt omkring ham.

Men selv om det er ædelt nok af Michelsen at opfylde sin uskrevne pligt til at offentliggøre sit værdifulde arve-materiale, kunne man godt have ønsket sig lidt mere sortering, redigering og fravalg, og lidt mere opsamling, analyse og konklusion. Nuvel, den kommer ganske vist til sidst i bogen, men konklusionen og analyseafsnittet er alt for kort. Det er nemlig først her, at det virkeligt begynder at blive interessant. Det er her bogens virkelige værdifulde del kommer (pp 315-330), og her Michelsen diskuterer, om det var givet, at Knud Rasmussens børne- og ungdomsår skulle føre til, at han ville blive den Knud Rasmussen, som vi alle kender. På grund af dette, fordi Michelsen her på en klar måde konkluderer og samler op på, hvad det så er, vi kan bruge hans nye materiale til, er det især bogens sidste dele, der er værdifulde.

Med andre ord: Michelsens analyse og konklusion på materialet er god, interessant og relevant, men der skulle bare have været meget meget mere af den i stedet for alenlange citater fra breve mv. For det er mere interessant end de første mange sider i bogen, hvor det ligner en fremlæggelse af Michelsens research-materiale.

Har du travlt, kan du derfor nøjes med at læse disse bogens sidste afsnit. Læs dertil bogen udmærkede litteraturliste og et god noteapparat. Læs til slut evt. de første dele af bogen.

Knud Michelsen: Den unge Knud Rasmussen belyst gennem breve og andre kilder. 341 sider, ill., 275 kr. Forlaget Falcon. Udkom den 25. august 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: