Posted by: Den Arktiske Anmelder | 8. januar 2012

Michael Rosing: Rensdyr – fra fjeld til fad

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Indrømmet: Jeg har ikke prøvet retterne i denne kogebog. Derfor kan jeg ikke udtale mig om kvaliteten af opskrifterne.

Men jeg kan sige, at jeg har fornemmelsen af en god bog. Hardback i godt boghåndværk og med dejligt store billeder, der ikke er bange for at gå nær. Og som med godt lys, god komposition og billedforståelse viser os nogle af rensdyrenes naturlige levesteder: Hvor er Grønlands natur dog smuk, også i denne bog.

Men dette her er ikke bare en kogebog. I en tid, hvor markedet overstrømmes med kogebøger, og hvor enhver berømthed eller midtvejskriseramt menneske absolut skal lave sin egen kogebog som en slags desperat handling inden de dør, er det befriende her at møde en bog, der vil noget mere og noget andet.

En bog som man ganske vist kan nøjes med at bruge som kogebog og blot lade blive i køkkenet og kun tage frem, når der skal laves rensdyr.

Men også en bog, som man også kan tage med ind i den lune krog i yndlingsstolen og fordybe sig i, mens man kigger ud af vidnuet og drømmer sig væk. For det her er også en jagtbog med inspirerende beretninger fra jagten på de herlige rensdyr, som Grønland er blevet så rig på. Ikke bare flotte beretninger om jagtlykke og slid og slæb med at bære de mange kilo ud af fjeldene. Det er også en håndbog, som på meget instruktiv måde indfører os mindre erfarne i rensdyrjagtens mystik og praktiske omstændigheder.

Og til brug efter at kuglen har sluppet riffelpiben, og dyret er forendt, er der gode instruktive sider om brækning, partering, hængning, udskæringer mv. Og her er jeg særligt glad for de gode illustrationer, der viser selv en novice, hvordan man gør, og hvor snittet lægges. Bogen giver en grundig og trinvis indføring.

Og så kommer vi til opskriftsdelen af bogen. Den er også lækker. Selvom jeg som sagt ikke har prøvet opskrifterne, så bliver jeg alligevel sulten af at læse disse sider. Ikke mindst på grund af de flotte fotos af retterne. Jeg er vild med den måde at lave nærbilleder på. Æstetisk smukt og meget appetitvækkende.

Michael Rosing: Rensdyr – fra fjeld til fad. 152 sider, ill., 249 kr. Milik Publishing. Udkom den 2. december 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: