Posted by: Den Arktiske Anmelder | 27. november 2011

Jensen, Raahauge og Gulløv: Cultural Encounters at Cape Farewell

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Et videnskabeligt værk i serien “Meddelelser fra Grønland”, en mangeårig serie, som i dag udgives af Museum Tusculanum Press under Københavns Universitet.

Denne udgave, med titlen Cultural Encounters at Cape Farewell, er den første samlede fremstilling om befolkningen i Kap Farvel-området i det 19. århundrede.

Bogen omhandler kulturhistorie og kulturmøder i Kap Farvel-området i 500 år med fokus på 1800-tallets immigration til området af folk fra det sydøstlige Grønland.

Der foreligger ingen skriftlige kilder fra disse immigranter, eftersom de hverken kunne læse eller skrive. Forfatterne baserer deres analyser på kildemateriale fra de danske kolonimyndigheder og den tyske mission Brødremenigheden.

Et forbehold i forhold til fremstillingen af denne befolkningsgruppe er derfor, at disse kilder ser tingene ud fra en europæisk synsvinkel. Men forfatterne bag bogen ser det alligevel som værdifuld information, som giver et klart billede af den østgrønlandske immigration til Kap Farvel-omr¨det og af det samfund, der opstod som følge af immigrationen.

Derudover indeholder bogen også immigranternes mundtlige beretninger, som er blevet overleveret fra generation til generation.

Denne anmelder har ikke faglig-videnskabelig indsigt i bogens emneområde, og kan derfor ikke sige, om bogen giver et retvisende billede. Men mit indryk er, at her er at gøre med et grundigt værk, og som lægmand er det interessant at læse bogen, hvis man har blot en flig af interesse for befolkningen i nutidens og datidens Grønland.

Dertil er førstehåndindtrykket af bogen godt. Det lader til at være en grundig fremstilling og via gode landkort med omfattende og nyttig nummerering af de forskellige bopladser og vigtige lokationer, er der også masser af nyttig info for også den ikke akademisk interesserede. Dertil indeholde bogen mange interessant fotos, både datidige og nutidige og et væld af figurer, som man kan dykke ned i, og som giver flere indgange til stoffet. Desuden er noteapparatet omfattende sammen med referenceliste, tavler og oversigter. Alt sammen noget, der kan være grundlag for yderligere studier.

Bogen er godt illustreret. Ikke bare med billeder fra områderne beskrevet i bogen, men også af redskaber, klædedragter, køkkenredskaber mv.

Selve boghåndværket er gedigent: Hardback med et lækkert finish, som ligger godt i hånden. Og man hører den helt rigtige lyd, når bogen lukkes efter en god time eller to i selskab med Grønlands befolkning.

Denne titel har i serien “Meddelelser om Grønland” følgende numre:
Meddelelser om Grønland nr. 348
Menneske og Samfund nr. 38

Meddelelser fra Grønland er en videnskabelige udgivelsesserie, der har publiceret videnskabelige beretninger og resultater fra og om Grønland siden 1878. Der er mere end 345 bind i serien med over 1250 titler. I 1979 blev udgivelserne delt op i under-emnerne Biovidenskab, Menneske og Samfund og Geovidenskab. Derfor har alle udgivelser i dag både en generel nummerering og en nummerering i et af underemnerne.

Jensen, Raahauge og Gulløv: Cultural Encounters at Cape Farewell. 339 s. ill., 298 kr. Museum Tusculanum Press. Udkom 6. maj 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: