Posted by: Den Arktiske Anmelder | 21. november 2011

Niels Barfoed: Manden bag helten

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Her er endnu en biografi om Knud Rasmussen, fristes man til at sige. Endnu en. Behøver man læse flere? Ja, måske. I hvert fald hvis man er interesseret i at forstå eller i hvert fald stifte bekendtskab med noget andet end Knud Rasmussens bedrifter. Her er bogen om selve Knud Rasmussen. Om personen. Ikke hans handlinger. Ikke hvorfor han handlede. Men hvem han var.

Det er i hvert fald det, som Barfoed gerne fortælle os. Lykkes det så at give et retvisende billede? For at kunne besvare det spørgsmål, kræver det vist, at man har kendt Knud Rasmussen. Men her er altså i denne bog et bud på en retvisende beskrivelse af Knud Rasmussen. Og det er et gode, at der her kommer endnu et bud. Som i hvert fald giver en ganske grundig og også ret nuanceret gennemgang af Knud Rasmussen. For eksempel synes jeg, at det er befriende, at det i denne bog diskuteres, om Knud Rasmussen reelt var splittet mellem et “eskimoisk” og dansk jeg. Kunne de ikke sagtens sameksistere? Er det overhovedet i konflikt med hinanden? Kunne de to sider af personen ikke supplere hinanden frugtbart? Sådanne spørgsmål tager Barfoed op til behandling, og det er et gode.

Knud Rasmussen har både i samtiden og eftertiden facineret mange. Både i offentligheden på afstand, hvor hans ekspeditionerne blev bredt omtalt. Og tæt på hos dem, der var nær på. Også de lod sig facinere og tiltrække. Rasmussen var et socialt væsen, et kvindebedårer – men, hvad mange måske glemmer – han var også, i hvert fald ifølge Barfoed, et på mange måder ensomt og distanceret menneske. Det var delvis et resultat af hans opdragelse med kostskoleophold i Danmark siden han var 12 år gammel, dels en nødvendighed, når store ekspeditioner med ekspeditionsdeltagere, der alle, hver især, var store egoer, skulle styres. Så dur det ikke, at man som leder af ekspeditionen lader de øvrige komme for tæt på.

Samlet er Barfoeds bog et interessant bud på forståelsen af den store polarforsker Knud Rasmussen. Men bogen skal læses for det den er, netop blot ét bud af mange på forståelsen af en mand. Man skal ikke anskaffe bogen i håb om lange timer i yndlingslænestolen med lange rejser i tanken til sne og is på slædens tværbrædder. Man skal heller ikke anskaffe den for at læse koncis ekspeditionshistorie – dertil er der for mange unøjagtigheder. Det, der er i centrum her, er noget andet: en skønlitterær personbeskrivelse. Men hvis Barfoed vil lykkes med en psykologisk beskrivelse af manden Knud Rasmussen, kommer man til at mangle hele den kontekst, som denne mand levede i: Nemlig hele ekspeditionslivet. Derfor savner man dette i bogen. Den er på det punkt ikke nær så helstøbt som Kirsten Hastrups: Vinterens Hjerte, der udkom sidste år.

(Hør forfatteren Niels Barfoed i samtale med Dagbladet Informations David Rehling her. (fra læsermøde tirsdag den 22. november 2011)).

Niels Barfoed: Manden bag helten – Knud Rasmussen på nært hold. 464 s. ill., 350 kr. Gyldendal. Udkom 8. november 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Responses

 1. Kære Christian,

  Mange tak for din kommentar. Du har naturligvis ret. Jeg har nu rettet teksten.

  Lysets Hjerte er en dansk/grønlandsk film fra 1998. Det er den første store nutidige film, der er indspillet på grønlandsk med blandt Rasmus Lyberth i den store hovedrolle.

  Og Vinterens Hjerte er selvfølgelig, som du skriver, Kirsten Hastrups bog fra 2010, anmeldt af Arktiske Anmeldelser 25. april 2010.

  Tak for at du gjorde opmærksom på fejlen.

  Med venlig hilsen
  Steffen Fog
  Arktiske Anmeldelser

 2. Jeg læser tit dine side med stor interesser. Jeg vil derfor blot påpeger at Knud Rasmussen ikke havde lys min vinter i hjertet 😉 Kirsten Harstrups velskrevne bog hedder “Vinterens Hjerte” og ikke “Lysets Hjerte”. Hvilket jeg er helt sikker på at bloggens ellers så velreflekterede skribent ved og at dette blot er en klassisk tyrkfejl.
  Tak for god læsning, fortsæt endelig det gode arbejde.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: