Posted by: Den Arktiske Anmelder | 15. november 2011

Nils Aage Jensen: Amundsen

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Det her er bogen om en mand, som har inspireret og facineret mange, fordi han var manden bag mange store bedrifter i polaregnene. Mest kendt er nok den færd, som gjorde, at han og hans hold var de første mennesker på Sydpolen.

Men faktisk var Amundsens største mål ikke at nå Sydpolen. Ej heller var det at nå Nordpolen, passere igennem Nordvest-passagen eller Nordøst-passagen. Amundsens mål var i det hele taget ikke at nå nogen bestemt geografisk lokalitet. Hans største ambition i livet var at blive nummer et. Generelt. Koste hvad det ville.

90 grader syd
Den 14. december i år er det 100 år siden, at Amundsen og hans mænd nåede Sydpolen. Norge vil forventeligt til jubilæet strømmer over i national stolthed og fejring, som dog nok ikke vil overgå den begejstring og festivitas, som Norge mønstrede i 1911. For Amundsens barske færd var ikke bare en stor videnskabelig og sportslig bedrift, det var en cementering af, at den unge nation Norge kunne gøre noget på egen hånd, kunne udrette store ting og ikke i alle spørgsmål og på alle kontinenter var underlagt sine broderlandes magt. Et budskab, som landet havde hårdt brug for.

Selvom Amundsen var en stor organisator og et sjældent modigt menneske, ville hans forskellige rejser og ekspeditioner, og dermed ham selv som person, således nok ikke have nået samme berømmelse og beundring, hvis det ikke var for netop den geopolitiske situation, som påvirkede Norge i samtiden. Norge havde simpelthen hårdt brug for en nationalhelt, og Amundsen leverede varen. Og det gjorde hans berømmelse større, end hans bedrifter isoleret set egentligt berettigede til.

Dét er en af Niels Aage Jensen pointer i bogen, hvor han også gør op med Amundsen som en “ren” helt, som en person med kun gode egenskaber. Han gør op med billedet af nærmest et overmenneske, der klarer alle strabadser og samtidig bare er en kammerat og en flink fyr.

Amundsen var uden tvivl en fabelagtig polarforsker, og forstod som kun få betydningen af forberedelse inden polarekspeditionerne. Men det er jo med andre ord ikke andet end at være god til det, man gør. Polarekspeditioner er et håndværk, og Amundsen var en rigtig god håndværker. Men ikke mere end det. Ikke noget overmenneske her. Og det forstår man på en god og nuanceret måde ved at læse denne bog.

Nils Aage Jensen: Amundsen. 336 s. ill., 399 kr. Informations Forlag. Udkom i oktober 2011

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: