Posted by: Den Arktiske Anmelder | 9. september 2011

Søren Vestergaard Mikkelsen: Øjeblikke fra et liv på tålt ophold

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Arktiske Anmeldelser er kommet i besiddelse af manuskript-kladden til et nyt spændende bogprojekt om livet i tidsperioden 1977 til i dag i Grønland set igennem en tilflytters optik. Titlen er “Øjeblikke fra et liv på tålt ophold” og forfatteren hedder Søren Vestergaard Mikkelsen, der halvdelen af sit liv har boet i Grønland.

Sådan beskriver han selv, hvad der er hans projekt: ”Jeg vil beskrive øjeblikke, som har printet sig ind i min bevidsthed og som aldrig forstummer. Jeg vil fastfryse stærke følelser. Redegøre for hændelser, som man næsten ikke kan tro, har passeret. Gøre mig umage for at udvise sin dybeste respekt overfor alle de mennesker, der storsindet og uden forbehold har lukket mig ind i deres liv. Udtrykke min taknemmelighed over at have fået lov til at bo i et land, hvor der stadig gang på gang, sker ting, jeg ikke troede var mulige”.

Læsere af AG har måske stødt på nogle af historierne, for 52 af de 110 små historier, som udgør bogen, enten har været eller vil blive bragt i AG i 2011. Selve bogen udkommer i oktober, men Arktiske Anmeldelser har fået et forhåndskig på manuskriptet. Det begynder med en prolog sådan her:


På badeværelset.
En tilfældig onsdag morgen i maj.
Registrerer en lille ømhed – en undselig lille hævelse – omkring en mikroskopisk lille, hård knude.
Ondartet?
Godartet?

Kan også være man pludselig pisser blod.
Eller uvarslet segner om af en blodprop eller hjerneblødning.
Måske ekspederes man herfra med en Alzheimers som mellemstation.

Men man kan jo også vælge at dø af lykke som fangeren, hvis hjerte bristede af lykke over at se de første solstråler på nattehimlen på sit bosted efter mange års fravær.

Under alle omstændigheder er tiden inde til at skrive, hvad skrives må, hvis skrives skal.

Men her er ikke tale om en tilfældig mands desperate hagen sig til livet, som er ved at rinde ud. Her er i stedet tale om et ganske reflekteret menneskes indsigt i, og udleven af en fælles-menneskelig viden om livets skrøbelighed, storhed men også meningsløshed.

Bogen er primært en hyldest til livet i Grønland, men også en fair og nuanceret beskrivelse. For meget hurtigt i de mange små historier kommer Mikkelsen ind på mange af de dårligdomme, som Grønland også slås med i dag. Som for eksempel incest, grådighed, nepotisme og problemerne med at skaffe tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft til både samfundets nøglepositioner og til simpel jobs i erhvervslivet.

Således skriver Mikkelsen et sted, at han er taknemmelige over at have “fået lov til at leve over halvdelen af mit liv i et land, hvor:
– Evnen til at gøre alting til altings fest udgør et af de vigtigste nationale karaktertræk.
– Man efter et par års ansættelse kan risikere at blive udnævnt til departementschef, fordi man er den i departementet med den højeste anciennitet.
– Man ynder at forfremme folk, der har begået kriminelle handlinger eller på anden vis virkelig har trådt i spinaten.
– Alting kasseres og alting starter forfra hvert andet år.
– Ens anseelse i mange tilfælde stiger i takt med i hvor høj grad, man fysisk og psykisk afviger fra normen.
– At man altid betaler det dobbelte for det halve.
– Det kun tager nogle få år at udrydde den viden og de færdigheder, som det har taget årtusinder at erhverve sig.
– Man stiltiende finder sig i, at Grønland er et af de lande i verden, hvor afstanden mellem rig og fattig er størst.

Det taler til Mikkelsens ære, at han ikke bare blåøjet beskriver Grønland som et skønt eventyrland med kridhvide isfjelde i en stor natur, men også påpeger de dårligdomme og den råddenskab, der – hvis den blev fjerne – ville gøre Grønland endnu smukkere.

Men budskabet er som sagt ikke trist, pessimistisk eller melankolsk. Tværtimod: Budskabet i bogen er muntert, ja ligefrem optimistisk, fuld af håb og ikke mindst er budskabet, at livet er skønt generelt – og specielt i Grønland.

Som Mikkelsen selv skriver i en af sine historier:

“Det var først da jeg for et par år siden besluttede med mig selv, at jeg ville opgive enhver tanke om at forstå, at jeg for alvor begyndte at slappe af”

Hvilken kort måde at sige det på: Glem alt om planlægning og strategier for at opnå det, du gerne vil. Glæd dig over det, der tilfældigt tildeles dig, og lær at leve uden det, du ikke opnår. Først da begynder du at slappe af og nyde livet.

Mikkelsen lærte dén lektie i Grønland – og måske kan andre lære det efter ham.

Læs bogen eller tag til Grønland. Eller endnu bedre: Tag til Grønland og læs bogen!

Søren Vestergaard Mikkelsen: Øjeblikke fra et liv på tålt ophold. 190 sider, ill., 250 kr., Eskimo Management, udkommer i oktober 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: