Posted by: Den Arktiske Anmelder | 31. maj 2011

Hans Jakob Helms: Hvis du fløjter efter nordlyset

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Bjørn, en ung dansk journalist, vikles ind i et eventyr om magt og oliemillioner. Vi befinder os i Arktis i begyndelsen af 1980’erne. Grønland har fornylig fået hjemmestyre, og også andre steder i den arktiske verden gryer en politisk frigørelsestrang, samtidig med at de første store oliefund finder sted.

Sjældent har jeg læst en roman, der som denne på samme tid fænger på grund af sin litterære værdi og fortælletekniske overlegenhed og samtidig giver et så tankevækkende og slående perspektiv på den aktuelle, kraftigt stigende og måske lidt oversete nye interesse fra kapitalen for naturressourcerne i Arktisk, fx olie og råstoffer.

Og med Helms bag det litterære ror kan man dertil være sikker på en fornøjelig indføring i tanker og oplevelser i dét skønne Arktisk, som også kan indeholde så meget løgn, spin og intriger, at man tror at det er – ja, løgn.

Helms evne til således at kombinere faktuel historisk kontekst med et fiktivt, men sandsynligt persondrama gør bogen meget interessant – ikke bare for den hungrende romanlæser, men også for den historie og samfunds-interesserede. Og dertil er det ganske simpelt en godt fortalt historie. Så selv hvis man ikke interesserer sig for storpolitik, natur og miljø, ressourcerne i Arktis eller grønlandsk samfundsudvikling i øvrigt, er det en letlæst, interessant og god historie.

Men kan man se lidt videre end det, vil man som sagt opdage, at Helms berører emner som er højaktuelle i dag, hvor de magtfulde multinationale olie- og råstoffirmaer er på vej ind i Grønland og magtkampene om de nye milliarder i Grønlands undergrund spidser til.

Der trækkes i bogens tilsyneladende fiktive historie således hele tiden paralleller til nutidens aktuelle situation i Grønland og Arktis på storpolitisk niveau, og det er et gode, der glæder i hvert fald denne læser: At denne roman ikke bare beskriver et antal fiktive personers liv, problemer og intriger, men også trækker paralleller ud til den virkelige verden. Romanen kan således bruges, ikke bare som en god historie, men som en inspirationskilde til refleksion og forståelse af, hvad fanden der foregår i (den arktiske) verden!

Så tag ikke fejl: Helms’ bygger et tilsyneladende uskyldigt fiktivt univers op, hvor hans lige så fiktive personer udspiller deres intriger, løgn og forviklinger. Men parallellerne til det, som i disse år sker i Grønland, er åbenbar – og det gør bogen særdeles interessant – og gør, at den rykker op i en helt anden liga end gængse danske romaner om Grønland for tiden.

Hans Jakob Helms: Hvis du fløjter efter nordlyset. 304 sider, ill., 299 kr., milik publishing, udkom 30. april 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: