Posted by: Den Arktiske Anmelder | 22. marts 2011

Helene Thiesen: For flid og god opførsel

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

I 1951 blev 22 grønlandske børn sendt til Danmark som led i et socialt eksperiment. Helene Thiesen var en af dem, og hun har nu skrevet sin historie.

Her er tale om en sjælden førstehåndskilde til et vigtigt kapitel i det dansk-grønlandske postkoloniale forhold, men samtidig lidt synd, at denne bog overdøves af andre værker om samme emne, værker der ikke, som Thiesens, er skrevet af hovedpersoner.

Her har vi derfor en førstehåndskilde, der, pga. timingen, nu kommer efter tolkningsværkerne “I den bedste mening” (Bryld) og filmen “Eksperimentet”. Som en art replik til disse. Det havde været bedre, om Thiesen havde udgivet sit værk før, de to andre kom på gaden.

Nuvel, det ER et spændende værk. Man finder sig snart med næsen dybt i bogen for at læse Thiesens detaljerede skildringer af livet dengang.

De fleste steder er de nyttigt fri for den voksne Thiesens senere betragtninger, bemærkninger og tolkninger, men desværre også sine steder præget af ret banale og overflødigt detaljer, som nok har været væsentlige for barnet Helene Thiesen, men som for den voksne Thiesen og for læseren i nutiden ikke bidrager særlig meget med forståelse for de skete dengang og tidsånden dengang. Nogle steder er det som om, det rent faktisk er et barn, der fortæller. Det er lidt generende. Men det er gode og oplysende fortællinger om en anden tid i Grønland, som man kan lære meget af. Alt i alt et vigtigt bidrag til forståelsen af den postkoloniale og efterkrigsårenes dansk-grønlandske forhold.

Selve bogbindingshåndværket er i top. Bogen er lavet i hardback, layoutet er konservativt, men gedigent, og siderne behageligt overskuelig. Tilpas afdæmpede til ikke at tage fokus fra historien, men alligevel med tilpas mange virkemidler til at understøtte tekstens pointer. Dog skuffer det lidt, at man har valgt et forsidefoto, der ikke er billedbehandlet og renset for pletter mv.. Det kan selvfølgelig være ment som en understøttelse af en autencitet, men kan også tolkes som sjusk.

Helene Thiesen: For flid og god opførsel, 176 sider, ill., 249 kr., milik publishing, udkommer i dag (22. marts 2011).

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: