Posted by: Den Arktiske Anmelder | 23. februar 2011

Nils Aage Jensen: Carl – polarfarer

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Alle har lært at være på fornavn med hele Danmarks kendte polarforsker og grønlandsfarer: “Knud” – alias Knud Rasmussen.

Men nu skal vi lære et andet fornavn at kende: “Carl”

Denne ret ukendte polarforsker var en generation forud for Knud Rasmussen. Men hans bedrifter var ikke mindre imponerende. I et langt liv var han i Grønland og Arktis utallige gange. Deltog i utallige ekspeditioner, opdagelsesrejser og undsætninger. Blandt hans bedrifter bør nævnes, at han var manden bag fundet af resterne af Franklin-ekspeditionen.

Men hvorfor kender vi ham ikke? Hvorfor er vi ikke på fornavn med “Carl”? Det er svært at svare på. Noget af årsagen kan være Carls ganske beskedne og selvudslettende natur. I skærende kontrast til Knuds habitus. En anden kan være, at kommunikation og medier i Carls tid var mindre udviklede end i Knuds tid. Og/eller at interessen for polaregnene var mindre i Carls tid, samtidig med, at der i Carls tid endnu ikke fandtes en stor, urbaniseret befolkning i Danmark med længsel efter at høre om eventyr, livet i naturen og heltedåd.

Eller årsagerne er nogle helt andre. Forfatteren bag denne bog Niels Aage Jensen forsøger at finde en nærmere forklaring. Eller nogle bedre og mere præcise bud end ovenstående.

Nils Aage Jensen har i det hele taget begået en meget flot bog om Carl. Bogen er udstyret med landkort, hvor Carls rejser og relevante stednavne er markeret. Dette kortapparat er et vigtigt og nyttigt redskab i en bog, der handler om netop en polarfarer.

Synd er det blot, at opløsningen på disse kort er ret ringe. Kortene fremstår “grumsede” og utydelige.

Bogen er ud over kortene også i øvrigt rigt illustreret. Og det på trods af, at Carl berejste Arktis på et tidspunkt, hvor fotografiets kunst var meget ny.

Bogen er i det hele taget en pragtværk at få i hænderne. Selvfølgelig er det en hardback, trykkekvalitet og layout (bortset fra kortene) er nydelig og de 408 sider gør, at bogen ligger godt i hånden og vidner om, at her er et vigtigt og vægtigt værk, som vil fylde godt op i mere end en forstand på enhver polar-interesseret bibliofils boghylde.

Nils Aage Jensen: Carl – polarfarer, 408 sider, ill., 349 kr., Forlaget Sohn, udkom 10. september 2010.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Responses

 1. Jeg har siden bogens fremkomst holdt meget lav profil om det det faglige indhold af Nils Aage Jensens bog men ved et tilfælde faldt jeg over denne anmeldelse af værket og føler mig nu kaldet til at fremkomme med nogle bemærkninger i den anledning. Indledningsvis kunne være oplysende for mig at vide, med hvilken baggrund Steffen Fog skriver anmeldelser om historiske arktiske forhold.

  Jeg har omhyggelig gennemlæst bogen indtil side 313, hvor min tålmodighed desværre slap op (her optræder en gummibåd). Bogen foregiver at være en fagbog, et stykke faglitteratur, en biografisk beretning om en formand ved Kongelig Grønlandske Handel i Godhavn og Upernavik. Derfor har jeg forudsat at det er korrekt, hvad forfatteren skriver, men det er det desværre ikke. Nils Aage Jensens tilsyneladende manglende viden om forholdene i Grønland på Carl Petersens tid, manglende research i arkiverne, forkerte personer på forkerte tidspunkter, udokumenterede påstande og myriader af sjuskefejl gør bogen til lidt af en katastrofe.

  Havde der været tale om fiktion- eller skønlitteratur, havde sagen stillet sig anderledes, så kunne Nils Aage Jensen for mit vedkommende have skrevet, hvad han ville. Men bogen udgiver sig for et være en biografi, og det er langtfra godt.

  Det undrer mig derfor at en site som Arktiske Anmeldelser kan lade alle disse fejl passere uden at anmelderen gør sig nogle ophævelser herover. Det må jo enten skyldes angst for at skrive dårlige anmeldelser med en mulig boycut fra forlaget til følge eller at Steffen Fog ikke helt føler sig hjemme i det historiske Grønland. En forklaring må der dog være.

  • Kære Steen

   Mange tak for din kommentar.

   Mine forudsætninger er beskrevet under “Om”: https://arktiskeanmeldelser.wordpress.com/about/

   Forklaringen på, at de fejl, du nævner, ikke er med i anmeldelsen, er, at jeg ganske enkelt ikke ved ALT om Grønland. En hel del, men ikke alt.

   Men tak for din kommentar. Arktiske Anmeldelser vil meget gerne have, at der er debat om bøgerne og anmeldelserne af dem.

   Med venlig hilsen
   Steffen Fog
   Arktiske Anmeldelser


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: