Posted by: Den Arktiske Anmelder | 11. februar 2011

Lotte og Søren Hammer: Alting har sin pris

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Krimi – Fundet af et 25-årigt gammelt lig på Grønlands Indlandsis fører til genoptagelse af efterforskningen af et lignende mord i Danmark. Chefkriminalinspektør Konrad Simonsen og hans efterforskningsteam må i gang igen.

“Alting har sin pris. Og måske skulle prisen for århundredets rovdrift på naturen betales i Diskobugten på Grønland”.

Sådan starter prologen i denne bog. Og den fortsætter senere:

“Hvorfor er det nødvendigt at tage helt til Grønland for at forstå den globale opvarmning? Hvad er det verdens beslutningstagere kan lære her, som de ikke lige så godt kunne lære hjemme? (…) Kansleren behøvede ikke at bevæge sig næsten 4.000 kilometer fra Berlin til Ilulissat for at indse, at polarisen smeltede. Det kunne enhver forstå umiddelbart ved at sammenligne satellitfotos af Nordpolen i dag og for ti år siden.”

Med den start slår bogen et politisk tema an. Et højaktuelt emne søges behandlet. Svære spørgsmål søges besvaret. Er vi på vej ind i en politisk debatbog? Det kunne da være dejligt, hvis en populær-krimi kunne rumme det. Hvis den dermed kunne bringe disse svære spørgsmål og overvejelser ind hos et alternativt publikum.

Men desværre nej. Denne spændende og lovende start, lover lidt mere end resten af bogen kan holde. Derfor viser det sig, at den mest interessante del af denne bog desværre er prologen. I hvert fald for denne anmelder. Netop fordi prologen anslår nogle interessante perspektiver om en af de magtkampe, som i mine øjne formodentligt for alvor vil præge både indenrigs- udenrigs og sikkerhedspolitik, vores økonomi og samfundsliv og det lokale liv fremover: De nye livsvilkår for mennesker, dyr, natur og økonsystemer, som klimaforanringerne vil betyde fremover.

Prologen opstiller nemlig et fiktivt, men bestemt ikke usandsynlig scene, hvor den danske miljøminister og den tyske forbundskansler sammen betragter de drastiske ændringer, klimaforandringerne betyder for Grønland og her konkret bræen ved Ilulissat.

Se, det er interessant! Det er en fiktiv historie baseret på et virkeligt besøg af de to i Ilulissat (den tyske forbundskansler Angela Merkel og den daværende danske miljøminister Connie Hedegaard har været i Ilulissat på samme tid, i 2007). Det er interessant, hvis også romaner og krimier kan beskæftige sig med de mange mange spørgsmål klimaforandringerne betyder. Det er interessant, hvis en krimi kan beskæftige sig med de forviklinger, de nye kamp om ressourcerne kommer til at betyde og de tanker mennesker gør sig om det. Især magtmennesker.

Men desværre: efter at have læst bogen, må jeg som sagt indrømme, at prologen for mig er bogens mest interessante del. For senere bliver den “bare” til en almindelig krimi. Ganske vist er det da spændende nok, hvorfor liget af en 25 årig dansk kvinde findes på Indlandsisen. Spektakulært. Men når nu verden står overfor endnu større spørgsmål, som skitseret ovenfor, ja, så virker denne mordgåde pludselig lidt ligegyldig. Og det virker lidt søgt, at den skal foregå i Grønland.

Forstå mig ret: Det er selvfølgelig den slags krimier handler om. Men når nu prologen slog en anden tone an, lovede mig noget mere, så bliver jeg skuffet.

Nuvel, krimien ER over niveau. Den er mere velskrevet og mere spændende en gennemsnittet. Men det er stadig blot en krimi. Måske er det naivt af denne anmelder at regne med et skrift, der også kan sætte politik og klimaspørgsmålet i perspektiv. Men jeg havde håbet.

Lotte og Søren Hammer: Alting har sin pris, 448 sider, 299 kr., Gyldendal, udkom 1. oktober 2010.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: