Posted by: Den Arktiske Anmelder | 31. januar 2011

Aqqalu Rosing-Asvid: Grønlands Sæler

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Dette er en bog, som bør være obligatorisk læsning for enhver, der interesserer sig for Grønland.

For det er så sandt, når bogen kort konstaterer, at der er få steder på jorden, hvor økonomi i dén grad er koblet til økologi, som i Arktis og dermed Grønland.

Begrebet: forvaltning af de levende ressourcer er da heldigvis også et, man støder på ofte i debatten i Grønland, og hele formålet for Naturinstituttet i Grønland, som bogens forfatter kommer fra, bygger da også på denne erkendelse og sandhed: økonomien baserer sig på økologien.

Og sælen er et helt centralt medlem af denne økologi, som betyder så meget for økonomien i Grønland. Derfor er det glædeligt, at et forlag som Ilinniusiorfik Undervisningsmiddelforlag, der netop skal understøtte uddannelse i Grønland, udgiver sådan et værk.

For med dette værk kan man for alvor forstå sælen. Denne anmelder har lært rigtigt meget om sælen ved læsning af denne bog. Og ud over at være spændende viden, er det også fakta, der i den grad kan sætte livet og fangsten i Grønland i perspektiv eller bare perspektivere øvrig viden om naturen og det økologiske system i Grønland.

Det borger for bogens aktualitet, at dens udgivelse blev udskudt, da det i 2009 viste sig, at gråsælen havde en population i Grønland (tæt på Kap Farvel). Dermed viste gråsælen sig at være en grønlandsk sæl, og ikke bare en sæl, der fandtes i fx danske farvande. Og dermed skulle der en systematisk beskrivelse af denne sæl til i denne bog også.

Det er et gode, at et populærtvidenskabeligt værk som dette dermed tager denne sælart med. Det styrker indtrykket af værkets omhyggelighed og af, at det udfylder det, der loves i bogens titel: “Grønlands sæler” fyldestgørende og udtømmende.

Bogen findes naturligvis både i dansk, en engelsk og grønlandsk udgave, da det er en bog til den grønlandske undervisningssektor

Aqqalu Rosing-Asvid – Grønlands Sæler, 146 s., ill. i farver, 160 kr., Ilinniusiorfik Undervisningsmiddelforlag, udkommer januar 2011.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: