Posted by: Den Arktiske Anmelder | 21. juni 2010

Per Herholdt Jensen: Grønlandssejlerne

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Alle der kan lide at sejle, og alle der kan lide Grønland – og ikke mindst alle der kan lide at sejle i Grønland bør have denne bog.

Det er virkeligt en dejlig bog. At tage den ud af bogreolen, mærke dens gedigne kvalitet og så sætte sig og slå op på en af de over 300 velillustrerede og velskrevne sider er næsten som at være på søen selv og mærke den salte smag af Grønlands farvande.

Bogen er skrevet af Per Herholdt Jensen, der har en række andre bøger om søfart og søværnets opgaver ved Grønland bag sig. Især bogen om inspektionsskibene: “Flådens inspektionsskibe i 100 år” fra 2005 er værd at nævne.

Denne bog handler om inspektionskutterne i Grønland. En mangeårig historie om de utrættelige og dristige arbejdsheste, der siden 1930’erne har udgjort rygraden i Grønlands Kommandos arbejde. De har været forudsætningen for overvågningen, suverænitetshævdelsen, søredningen og fiskeriinspektionen på havet ved Grønland.

De er kendt overalt i Grønland, og er velkomne gæster overalt i grønlandske havne. Har man – som denne forfatter – og som mange andre i Grønland udsigt til en grønlandsk havn, kender man disse gråmalede skibe, som er så vigtig en del af samfundslivet i Grønland – og så vigtig en del af fortællingen om Grønland.

En bog om nogle inspektionskuttere er således ikke et sær art specialbog for nogle få søfartsinteresserede – det er en bog som alle med interesse for Grønland, for historien og samfundsudviklingen i landet, for kommunikationen og infrastrukturen ved verdens største ø kan have glæde af at studere.

Men det er også en bog om søfart og godt sømandskab. Om eventyr og missioner, hvor kun det gode sømandskab, dømmekraft, overblik og lidt held har bragt mand og skib hjem i havn i god behold.

Og så er det en bog, som rammer lige i en tid, hvor inspektionskutterne ved Grønland står overfor en brydningstid. De gamle kuttere blev i 2008-09 udskiftet af nye, større inspektionsfartøjer af Knud Rasmussen-klassen. Kun en af de gamle kuttere, Tulugaq, gør stadig tjeneste ved Grønland.

Per Herholdt Jensens bog gennemgår alle 10 tidligere og nuværende inspektionskuttere samt de to nye inspektionsfartøjer.

Dertil fortælles i særlige afsnit om redningsoperationer, fiskeriinspektion og suverænitetshævdelse i farvandene nord for Thule.

Mange vil glæde sig til Per Herholdt Jensens forhåbentligt opdaterer dette værk om nogle år, når de nye fartøjer har gjort tjeneste et stykke tid i en ny æra, hvor farvandene ved Grønland vil se store klimaforandringer og dermed forsvinden af store mængder is, som igen vil åbne op for nye ruter og mere trafik samt øget olieefterforskning, videnskabelig aktivitet og krydstogtturisme nær Grønlands sårbare kyster og natur.

Alt sammen noget Grønlandssejlerne må forholde sig til.

Per Herholdt Jensen: Grønlandssejlerne – Flådens inspektionskuttere og inspektionsfartøjer, 320 s., ill. i farver, 348 kr., Nautilus Forlag, udgivet 2010.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: