Posted by: Den Arktiske Anmelder | 25. april 2010

Kirsten Hastrup: Vinterens hjerte – Knud Rasmussen og hans tid

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Man mærker det straks, man får dette værk i hænderne. Her er tale om et virkeligt gedigens stykke litteratur om Kunuunnguaq, alias Knud Rasmussen. Bare følelsen af bogens fysiske fremtræden sender en i retning af yndlingslænestolen, som time efter time derefter skal være eventyr-rejsefartøj, som bringer en nordpå: op til dét arktiske eventyrland, som Knud Rasmussen viede sit liv.

Bare det at holde bogen vidner om dens værdi: Den vejer nemlig godt til, og det skyldes ikke kun de ikke mindre en 752 sider, illustrerede, der alle ivrer efter at fortælle en om Knuds liv. Det skyldes at bogen også i overført betydning er vægtig. At den har gods i sig.

Og bare efter et par hurtige opslag glæder jeg mig: For her er ikke bare tale om et værk, der må inspirere enhver, der har en lille dreng med drømme i maven, med dets fortællinger om eventyr, slæderejser og mandsmod. Det her er også en biografisk værk med stor systematik og præcision til glæde for os, der holder af systematiseret viden, hurtige opslags-redskaber og overblik.

Således finder man i denne bog mange gode oversigter, der kan hjælpe til med at forstå Knud Rasmussens gerning og livsværk: fx et kort over alle Thule-ekspeditionerne samt den første ekspedition, han deltog på: Den litterære ekspedition 1902-04. Og fx en tidslinje over hele Knud Rasmussens liv. Den finder man allerede på side 10 lige efter forordet. Og hvad er egentligt også mere relevant i et biografisk værk – end en tidslinjer over hovedpersonens liv og gerninger?

Intense studier

Hastrup har foretaget intense og grundige dagbogsstudier for at skrive denne bog, fornemmer man. Dertil er det en glæde, at værkes undertitel ikke bare er “Knud Rasmussen” men også “og hans tid”. For det er meget nyttigt ikke bare i forhold til de narrative kvaliteter af bogen, men i høj grad også for det kognitive udbytte af den, at Knud Rasmussen sættes ind i en historisk og samfundsmæssig kontekst. Det gør det nemmere at forstå ham.

Dertil glimrer værket ved at være så gennemillustreret, som det er. Der går næsten ikke to sider uden et nyt foto, de fleste samtidige med Knud Rasmussen. Et omfattende arkiv-studie må ligge bag.

Alle disse fotos fortæller deres egne historier, og er for denne anmelder faktisk den primære indgang til stoffet. Bladrer man igennem bogen stopper man nemlig ofte op ved et interessant foto, og læser videre i teksten om det billedet viser.

Alt i alt er det her et værk, der bør står på hylden i ethvert Grønlands-interesseret hjem.

Kirsten Hastrup: Vinterens hjerte – Knud Rasmussen og hans tid, 752 s., ill. i farver, 399 kr., Gads Forlag, udkommer d. 26. april 2010.

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: