Posted by: Den Arktiske Anmelder | 9. marts 2010

Hans Pedersen: Det ukendte Grønland – de 10.000 arters land

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Bogen er ganske vist fra 2003 og dermed ikke helt ny længere, men den har stadig stor relevans og har været meget nyttig at læse igen for denne læser – for med kapitler som “Klimaet og den biologiske mangfoldighed” er den stadig meget aktuelt og bliver det mere og mere, efterhånden som klimaforandringerne i denne tid bliver mere og mere tydelige i Grønland. Noget man lægger mærke til som beboer her på øen. Bogen giver en god ramme for forståelsen af forandringerne.

Også kapitler som “Bjørnedyr er nogle af de mest hårdføre skabninger” og “Tudsefisken – Dybhavet gemmer stadig mysterier” er lærerig, fascinerende og dejlig læsning, som giver en god baggrundsviden for at forstå aktuelle nyheder som fx det nylige fund af nye fiskearter i Grønland. Også kapitler som “Tundraen går amok”, “Bliver isalgerne hjemløse hvis temperaturen stiger?”, “Gåsekrigen” og “lemmingen er nøglen” er vigtige kapitler, der vidner om, at denne bog ikke bare giver et indblik i naturvidenskabelig og biologisk viden, men er et godt bidrag til forståelsen af vildtforvaltningen og bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer i Grønland i et både naturvidenskabeligt, politisk og kulturelt perspektiv.

Som daværende afdelingschef i Direktoratet for Miljø og Natur i Grønland, Peter Nielsen, så rigtigt skriver det i forordet: “Alt i naturen hænger sammen. Det er er gammel visdom, og det er grundlaget for moderne økologisk forskning. Det er i det perspektiv, vi skal se naturen. Og det er derfor også i det perspektiv, vi skal se naturbeskyttelsen. Vi må brede debatten om naturen og naturbeskyttelsen ud til at handle om alle dele af naturen. Der kendes næstes 10.000 forskellige arter af organismer i Grønland. Nogle så store som blåhvaler, og andre så små som encellede alger og bakterier. Nogle så talrige som dansemyg, og andre så sjældne som jærven. Det er denne biodiversitet, der skal beskyttes.”

Bogen er et bidrag til at forstå, at mennesket indgår i det utrolige store og komplekse økosystem, vi kalder biosfæren. Og i Grønland er mennesket bare én ud af næsten 10.000 forskellige arter af levende organismer. Læs bogen og forstå, hvor lille en plads, vi har fået tildelt og bør holde os på.

Hans Pedersen: Det ukendte Grønland – de 10.000 arters land, 95 s., ill., gratis, Direktoratet for Natur og Miljø 2003

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: