Posted by: Den Arktiske Anmelder | 21. november 2009

Tine Bryld: Hjemmestyrets børn – årgang ’79

forsiden

Anmeldt af Steffen Fog, Arktiske Anmeldelser.

Tine Bryld har talt med hver tiende unge grønlænder født i 1979. Det er blevet til en stærk debatbog, der sætter 23 års hjemmestyre og ikke mindst det seneste landstingsvalg i overraskende perspektiv.

De godt 900 grønlandske børn, der blev født i 1979, ligner i dag de fleste andre unge grønlændere. Egentligt er der heller ikke noget specielt ved dem – umiddelbart er de som alle andre årgange, bortset fra altså, at de som de første tog hul på et liv under det ny Hjemmestyre, og dermed var de første til at drage erfaringer med en administration, der skulle give Grønland selvfølelsen og –tilliden igen.

Hvordan er det så gået? Det spørgsmål har forfatteren og den mangeårige radiovært på P1’s Tværs Tine Bryld stillet sig selv, og knap hver tiende af de unge i årgang ’79.

Hun er kendt for at kende de unge, og kunne tale med unge om selv svære og intime problemer, og sammen med den grønlandske fotograf Pia Arke er hun da også nået vidt omkring i Grønland, både i geografien og fortællingen om de unges liv. De er blevet til mange stærke beretninger om opvæksten i et samfund, der de sidste 50 år har undergået store forandringer, og som står overfor endnu større.

Søsteren var moderen
Det største indtryk får man af den første unge mand Tine Bryld snakker med. Flemming Schandorff lever et sorgløst og forkælet liv til sit 5. leveår hos sin danske far og grønlandske mor. Indimellem kommer den meget ældre storesøster på besøg, og en dag hjælper hun moren med at pakke flyttekasser. Flemmings forældre skal skilles. Efter skilsmissen gifter moren sig igen med en ny mand, og ved den lejlighed får Flemming at vide, at det han hidtil havde troet var en storesøster i virkeligheden er hans mor, og at han altså er vokset op hos sine bedsteforældre.

Det er et chok for den lille dreng, som tilmed må lide under den ny mands vold mod sin bedstemor. Da Flemming er 12 år gammel, omkommer hans bedstemor i en brand, som hendes nye mand mirakuløst redder sig ud af. I den lille dreng nager mistanken om, at manden ikke er helt uden skyld i branden, men der findes ingen beviser. Flemmings ungdoms- og teenageår går med skiftende ophold hos bedstefaren og på børnehjem og en enkelt periode hos sin biologiske mor. I dag bor Flemming i sin egen lejlighed og klare sig godt trods den dramatiske opvækst, og er nu ved at uddanne sig til elektriker.

Frugtbare løsningsforslag
Fortællingen om Flemming er måske nok det stærkeste bidrag fra de unge Tine Bryld har interviewet om livet i Grønland, det at være ung, om uddannelse og ikke mindst om fremtiden.

Men hans skæbne er langt fra den mest usædvanlige og tragiske. På en måde får man det indtryk, at omsorgssvigt og overgreb fra alkoholiserede forældre er mere reglen end undtagelsen i Grønland. Det er sandsynligvis og forhåbentligt ikke rigtigt, men alligevel står Grønland overfor en stor udfordring, for at løse de store sociale problemer landet slås med. Den rekordhøje selvmordsprocent blandt landets unge, og de mange tvangsfjernede børn er blot nogle af eksemplerne.

Og dette er Tine Bryld klar over. Hun kommer langt i sin beskrivelse af de unges problemer, og i et givtigt og frugtbart forord beskriver hun det perspektiv, hun har fået ved at rejse rundt og snakke med de unge. Og selvom heller ikke Tine Bryld kan sige sig helt fri for den berøringsangst og snert af dårlige samvittighed alle danskere må lide under, når Grønland omtales og diskuteres, griber hun heldigvis problemet sagligt og systematisk an, og analysere og diskutere problemets årsager og mulige løsninger på en voksen måde.

Bedre uddannelse nødvendig
En af hendes væsentligste kæpheste er forbedringer i uddannelsessystemet. Hun ved, at en af hovedforudsætningerne for et godt liv og et stabilt samfund, er et solidt økonomisk fundament. Og det opnås primært igennem god uddannelse. Men det er der ikke mange unge grønlændere, der får. Og det skyldes ifølge Tine Bryld, at det allerede går galt i den grønlandske folkeskole. For den politiske elite er der mere prestige og opmærksomhed i at bygge universitetspark i Nuuk og dyre landingsbaner ude på kysten, mens det der for alvor skal understøtte fremtidens Grønland – folkeskolen og uddannelse – negligeres og forsømmes.
Der er dog positive tendenser, og den generation Tine Bryld i bogen sætter fokus på, ser ud til at få et væsentligt bedre uddannelsesniveau end deres forældre. Selvom der endnu er meget lang vej igen, før Grønland kan gøre sig forhåbninger om at blive uafhængig af den import af højtuddannet arbejdskraft, som er en blandt mange væsentlige forhindringer for fuldstændigt politisk og økonomisk uafhængighed af Danmark.

Alligevel viser Tine Brylds bog, at de nye og unge generationer, som er vokset frem efter hjemmestyret indførelse, har et mere nuanceret syn på konflikten mellem danskerne og grønlænderne, og de møder problemerne i det grønlandske samfund med større gå-på-mod og selvstændig stillingtagen, end man har været vant til i mange år.

Måske kan denne generation dæmme op for det gammelmandsvælde, og den isolationspolitik som er blevet stadig mere fremherskende i Grønlands første 23 år med hjemmestyre, og som måske er blevet yderligere cementeret ved det seneste landstingsvalg. Måske kan denne generation ’79 dæmme op for nepotismen og snæversynet i den politiske elite i Grønland, måske vil den vise, at den har nøglen til Grønlands fremtid.

Svaret kender vi dog nok først for alvor om knap 80 år – når der igen kommer en årgang ’79.

Tine Bryld: Hjemmestyrets børn – årgang ’79. 256 s. ill., 269 kr. Aschehoug. Udkom i november 2002

(Denne boganmeldelse blev oprindeligt bragt i Dagbladet Information i 2002 )

Arktiske Anmeldelsers karakter: (forklaring)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: